Izvorni znanstveni članak
Utjecaj trajanja i temperature skladištenja na udio laktoze u jogurtu
Nada Vahčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Hruškar
Milana Ritz
Vera Vojnović
Sažetak
Udio laktoze u jogurtu se mijenja tijekom skladištenja, ovisno o temperaturi u skladištu i trajanju. U ovom radu uzet je faktorski plan 3^2 (dva faktora - trajanje i temperatura: tri razine) da bi se odredila jednadžba ovisnosti udjela laktoze o trajanju i temperaturi skladištenja. Jednadžba također može poslužiti za predviđanje utjecaja nekog trajanja skladištenja i temperature u skladištu na promjenu udjela laktoze unutar istraživanog razdoblja ili za pronalaženje razina tih faktora, kojih je utjecaj na promjenu udjela laktoze minimalan. Efikasnost dobivene jednadžbe je 99,97%.
Ključne riječi
udio laktoze; faktorski plan 3^2; trajanje skladištenja; temperatura skladišta
Hrčak ID:
95193
URI
Datum izdavanja:
17.8.1994.
Posjeta: 1.599 *