Skip to the main content

Professional paper

Provjera Flajšman-ove formule za izračunavanje suhe tvari u mlijeku

Ljiljana Babić ; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Višeslava Miljković


Full text: croatian pdf 545 Kb

page 302-305

downloads: 1.022

cite


Abstract

Uspoređivane su količine suhe tvari mlijeka određene metodom sušenja pri 102 °C i izračunavanjem, Flajšmanovom (Fleischmann) formulom analizom 94 uzorka. Statističkom obradom, dobivenih vrijednosti primjenom T-testa ustanovljena je veoma značajna razlika (p<0,001) između rezultata obje metode. Količine izračunate po Flajšmanovoj formuli imaju uvijek veću vrijednost (t = -8,15) pa se ne mogu koristiti za procjenu kvaliteta mlijeka.

Keywords

mlijeko; suha tvar; izračunavanje; Flajšman-ova formula

Hrčak ID:

96168

URI

https://hrcak.srce.hr/96168

Publication date:

5.10.1985.

Article data in other languages: english

Visits: 1.930 *