Stručni rad
Provjera Flajšman-ove formule za izračunavanje suhe tvari u mlijeku
Ljiljana Babić
; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Višeslava Miljković
Sažetak
Uspoređivane su količine suhe tvari mlijeka određene metodom sušenja pri 102 °C i izračunavanjem, Flajšmanovom (Fleischmann) formulom analizom 94 uzorka. Statističkom obradom, dobivenih vrijednosti primjenom T-testa ustanovljena je veoma značajna razlika (p<0,001) između rezultata obje metode. Količine izračunate po Flajšmanovoj formuli imaju uvijek veću vrijednost (t = -8,15) pa se ne mogu koristiti za procjenu kvaliteta mlijeka.
Ključne riječi
mlijeko; suha tvar; izračunavanje; Flajšman-ova formula
Hrčak ID:
96168
URI
Datum izdavanja:
5.10.1985.
Posjeta: 2.382 *