Skip to the main content

Professional paper

Optimiranje sastava mlijeka za dojenčad sirutkom, demineraliziranom ultrafiltracijom

Damir Hanser ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
Ljubica Tratnik
Olivera Marić


Full text: croatian pdf 770 Kb

page 337-342

downloads: 472

cite


Abstract

U radu je pokazana mogućnost primjene demineralizirane sirutke, dobivene dijafiltracijom uz ultrafiltraciju u Laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda, kao sirovine za proizvodnju "humaniziranog mlijeka". Sastavljanje recepture i njeno optimiranje izvedeno je pomoću matematičkog modela linearnog programiranja. Računanje je izvedeno vlastitim programom napravljenim za kućno mikroračunalo ZX Spectrum. Rezultati pokazuju da je 'moguće sastaviti "formulu" koja pokazuje gotovo idealno slaganje sa sastavom majčinog mlijeka i ujedno zadovoljava sve propisane zakonske norme. Omjer proteina, masti i ugljikohidrata, energetska vrijednost proizvoda i omjer zastupljenosti nutritivno bitnih komponenti - obzirom na ukupni energetski unos - zadovoljavaju zahtjeve koje takav proizvod mora ispunjavati

Keywords

mlijeko za dojenčad; sirutka; optimiranje sastava

Hrčak ID:

96434

URI

https://hrcak.srce.hr/96434

Publication date:

3.11.1985.

Article data in other languages: english

Visits: 1.271 *