Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj vremena zaštitnog premazivanja na tok zrenja tamiškog sira

Mihajlo Ostojić ; Institut za mlekarstvo, Novi Beograd


Full text: croatian pdf 577 Kb

page 107-110

downloads: 444

cite


Abstract

Autor ispituje utjecaj vremena zaštitnog premazivanja plastičnim premazima na tok zrenja tamiškog sira, te promjene sadržaja masti, kiselosti i dušičnih tvari u toku zrenja. Povoljno je ako se sir ostavi na predzrenju 2-3 dana posle proizvodnje, te onda zaštićuje plastičnim premazima. Ostavljanje sira na predzrenju preko pet dana pokazuje nedostatke, jer tada primijenjeni plastični premazi nisu više uspješna zaštita od pojave plijesni na kori.

Keywords

tamiški sir; zaštitno premazivanje; zrenje

Hrčak ID:

97025

URI

https://hrcak.srce.hr/97025

Publication date:

2.4.1980.

Article data in other languages: english

Visits: 1.129 *