Sjemenarstvo, Vol. 29 No. 1-2, 2012.
Original scientific paper
NAMJENSKA KAKVOĆA KULTIVARA PŠENICE U RAZLIČITIM OKOLIŠNIM UVJETIMA
Daniela Horvat
orcid.org/0000-0002-2619-3344
; Agricultural Institute Osijek
Georg Drezner
; Agricultural Institute Osijek
Krešimir Dvojković
; Agricultural Institute Osijek
Gordana Šimić
; Agricultural Institute Osijek
Valentina Španić
Damir Magdić
; Faculty of Food Technology
Abstract
Namjenska kakvoća deset kultivara ozime pšenice je analiziran tijekom dvije
2004. i 2005. godine na višelokacijskom pokusu. U 2004. godini kultivari su na razini
prosječnih vrijednosti ostvarili bolju namjensku kakvoću u usporedbi s 2005. Najveće
vrijednosti proteina, sedimentacijske vrijednosti i vlažnog glutena ostvarene su na
lokaciji Nova Gradiška, dok su na lokaciji Osijeku dobivene najveće vrijednosti broja
padanja i tvrdoće zrna. Najbolje izbrašnjavanje je zabilježeno na lokaciji Tovarnik.
Lokacija Požega je imala najniži udio proteina s najmanjim kapacitetom produkcije
vlažnog glutena, međutim na ovoj lokaciji kao i na lokaciji Osijek ostvarena je najveća
vrijednost gluten indeksa. Bolja tolerancija na zamjes, obzirom na stupanj omekšanja
tijesta, o stvarena j e n a l okaciji O sijek i N ova G radiška, d ok s u n ajveći o tpor n a
rastezanje tijesta i najbolja elastičnost tijesta, obzirom na energiju i maksimalni otpor,
ostvareni na lokaciji Osijek. Sveukupno, kultivar Golubica je imao najbolje vrijednosti
za većinu indirektnih pokazatelja kakvoće. Promatrajući svojstva tijesta pri zamjesu,
kultivari Golubica, Zrnka i Janica su imali najveći farinografski broj kakvoće, dok su
najmanji stupanj omekšanja tijesta imali kultivari Srpanjka i Alka. Što se tiče otpora
tijesta na rastezanje i svojstva elastičnosti, najbolja svojstva su ostvarili kultivari
Srpanjka i Demetra.
Keywords
pšenica; kakvoća pšenice za namjensku uporabu; okolina
Hrčak ID:
99114
URI
Publication date:
24.9.2012.
Visits: 2.022 *