Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

NAMJENSKA KAKVOĆA KULTIVARA PŠENICE U RAZLIČITIM OKOLIŠNIM UVJETIMA

Daniela Horvat orcid id orcid.org/0000-0002-2619-3344 ; Poljoprivredni institut Osijek
Georg Drezner ; Poljoprivredni institut Osijek
Krešimir Dvojković ; Poljoprivredni institut Osijek
Gordana Šimić ; Poljoprivredni institut Osijek
Valentina Španić
Damir Magdić ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek


Puni tekst: engleski pdf 776 Kb

str. 5-11

preuzimanja: 793

citiraj


Sažetak

Namjenska kakvoća deset kultivara ozime pšenice je analiziran tijekom dvije
2004. i 2005. godine na višelokacijskom pokusu. U 2004. godini kultivari su na razini
prosječnih vrijednosti ostvarili bolju namjensku kakvoću u usporedbi s 2005. Najveće
vrijednosti proteina, sedimentacijske vrijednosti i vlažnog glutena ostvarene su na
lokaciji Nova Gradiška, dok su na lokaciji Osijeku dobivene najveće vrijednosti broja
padanja i tvrdoće zrna. Najbolje izbrašnjavanje je zabilježeno na lokaciji Tovarnik.
Lokacija Požega je imala najniži udio proteina s najmanjim kapacitetom produkcije
vlažnog glutena, međutim na ovoj lokaciji kao i na lokaciji Osijek ostvarena je najveća
vrijednost gluten indeksa. Bolja tolerancija na zamjes, obzirom na stupanj omekšanja
tijesta, o stvarena j e n a l okaciji O sijek i N ova G radiška, d ok s u n ajveći o tpor n a
rastezanje tijesta i najbolja elastičnost tijesta, obzirom na energiju i maksimalni otpor,
ostvareni na lokaciji Osijek. Sveukupno, kultivar Golubica je imao najbolje vrijednosti
za većinu indirektnih pokazatelja kakvoće. Promatrajući svojstva tijesta pri zamjesu,
kultivari Golubica, Zrnka i Janica su imali najveći farinografski broj kakvoće, dok su
najmanji stupanj omekšanja tijesta imali kultivari Srpanjka i Alka. Što se tiče otpora
tijesta na rastezanje i svojstva elastičnosti, najbolja svojstva su ostvarili kultivari
Srpanjka i Demetra.

Ključne riječi

pšenica; kakvoća pšenice za namjensku uporabu; okolina

Hrčak ID:

99114

URI

https://hrcak.srce.hr/99114

Datum izdavanja:

24.9.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.022 *