Skip to the main content

Review article

Krist-Njegova Osoba i djelo

Raoul Dederen ; Andrews University, Berrien Springs, Michigan, SAD


Full text: croatian pdf 372 Kb

page 169-216

downloads: 4.525

cite


Abstract

U središtu kršćanske vjere je Isus Krist. Osim što prihvaća niz temeljnih vjerovanja, u svojoj najdubljoj biti naša vjera je prije svega i iznad svega posvećena jednoj Osobi: Isusu Kristu. Isto vrijedi i za kršćansku vijest. Evanđelje govori o događaju u čijem je središtu Isus Krist. Kršćanstvo se ne svodi samo na neku drevnu zajednicu vjernika. Ono je ukorijenjeno u Isusu iz Nazareta. Kršćanstvo je Krist. No tko je On?
Cilj je ovog članka duboka misaona i sustavna studija Osobe i misije ili djela Isusa Krista, koliko god bila kratka i selektivna, na temelju Svetoga pisma, a posebice Novoga zavjeta. Polazišna točka ove studije jest da su evanđelja povijesno vjerodostojno i pouzdano štivo i da opisuju ono što je Isus rekao i učinio. I ostale knjige Staroga i Novoga zavjeta priznajemo pouzdanim i vjerodostojnim izvorima. Uostalom, Osoba i djelo našega Gospodina, kao i ono što iz toga proizlazi, više su stvar otkrivenja nego ljudske misli.
Ovaj će članak razmotriti različite aspekte Osobe i djela Isusa Krista, naime Njegovu osobu, smrt, uskrsnuće, uzašašće, službu Velikog svećenika i drugi dolazak sukladno sljedećem pregledu.

Keywords

Krist, Kristologija, Logos, Spasitelj, Drugi-dolazak

Hrčak ID:

99736

URI

https://hrcak.srce.hr/99736

Article data in other languages: english

Visits: 5.085 *