Skip to the main content

Original scientific paper

Neki kemijski parametri kefira proizvedenog upotrebom različite kompozicije startera

Tihomir Milković ; Tehnološki fakultet, Leskovac
Jovan Petrović


Full text: croatian pdf 711 Kb

page 297-302

downloads: 982

cite


Abstract

Kompozicija startera je značajan činioc koji određuje karakter biokemijskih procesa. Ispitivali smo tri vrste kefira. Za kefir smo upotrijebili čistu kulturu kefira, za kefir II čistu kulturu kefira i čistu kulturu bakterija Str. cremoris i Str. diacetilactis, a za kefir III čistu kulturu kefira i čistu kulturu bakterija Str. lactis, Str. cremoris, Str. diacetilactis i Str. filant. Usporedna ispitivanja kefira I, II i III, pokazuju da nema bitne razlike u stupnju kiselosti, veličini pH, sadržaju mliječne i ugljene kiseline. Razlike koje se pojavljuju nesignifikantne su.

Keywords

kefir; kemijski parametri

Hrčak ID:

99932

URI

https://hrcak.srce.hr/99932

Publication date:

1.10.1984.

Article data in other languages: english

Visits: 1.487 *