Skip to the main content

Original scientific paper

Izučavanje novih tipova sireva na bazi autohtone tehnologije

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Sumenić


Full text: croatian pdf 1.250 Kb

page 224-230

downloads: 725

cite


Abstract

Brdsko-planinsko područje naše Republike je bogato raznovrsnim mliječnim proizvodima, koji se proizvode autohtono u pojedinim područjima i vezani su za uske regije proizvodnje. Međutim pojedini proizvodi dominiraju područjima i šire svoju proizvodnju, kao što su travnički i livanjski sir i donekle kajmak, drugi proizvodi ostaju samo u pojedinim krajevima i nemaju utjecaje na širenje asortimana i obogaćivanje tržišta. Većina naših autohtonih proizvoda se radi u seoskim domaćinstvima pod uvjetima primitivne proizvodnje, neujednačenog kvaliteta i standarda. I pokraj ovakvih uvjeta proizvodnje ovi autohtoni proizvodi, a naročito sirevi, predstavljaju veliku vrijednost kao baza za razvijanje suvremenih mliječnih proizvoda koji mogu osvajati tržište i obogaćivati asortiman proizvodnje.

Keywords

sir; autohtona tehnologija; izučavanje

Hrčak ID:

100987

URI

https://hrcak.srce.hr/100987

Publication date:

1.10.1974.

Article data in other languages: english

Visits: 1.534 *