Skip to the main content

Original scientific paper

Kvaliteta sira Podravca proizvedenog koncentriranim starterima

Vlasta Polović ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Ljerka Kršev


Full text: croatian pdf 1.108 Kb

page 269-276

downloads: 485

cite


Abstract

U radu je istražena mogućnost primjene koncentriranih startera u proizvodnji sira Podravca. Koncentrirani starteri korišteni su za 6 industrijskih proizvodnji sira Podravca. Primjena koncentriranih startera u proizvodnji sira Podravca uzrokovala je promjene u tehnološkom postupku. Istraživanjima je utvrđeno da je umjesto 1,5-2,0% proizvodne kulture potrebno dodati 0,2% koncentriranog startera i skratiti vrijeme obrade koaguluma za oko 20 minuta. Industrijski proizvedeni uzorci sira primjenom koncentriranih startera bolje su ocijenjeni od uzoraka sira proizvedenih primjenom proizvodne kulture.

Keywords

sir Podravec; kvaliteta; koncentrirani starteri

Hrčak ID:

101386

URI

https://hrcak.srce.hr/101386

Publication date:

1.10.1988.

Article data in other languages: english

Visits: 1.209 *