Skip to the main content

Review article

Uporaba molekularnih markera za utvrđivanje porijekla namirnica

Paula Martins-Lopes ; Institute of Biotechnology and Bioengineering, Centre of Genomics and Biotechnology, University of Trás-os-Montes and Alto Douro (IBB/CGB-UTAD), P.O. Box 1013, PT-5001-801 Vila Real, Portugal
Sónia Gomes ; Institute of Biotechnology and Bioengineering, Centre of Genomics and Biotechnology, University of Trás-os-Montes and Alto Douro (IBB/CGB-UTAD), P.O. Box 1013, PT-5001-801 Vila Real, Portugal
Leonor Pereira ; Institute of Biotechnology and Bioengineering, Centre of Genomics and Biotechnology, University of Trás-os-Montes and Alto Douro (IBB/CGB-UTAD), P.O. Box 1013, PT-5001-801 Vila Real, Portugal
Henrique Guedes-Pinto ; Institute of Biotechnology and Bioengineering, Centre of Genomics and Biotechnology, University of Trás-os-Montes and Alto Douro (IBB/CGB-UTAD), P.O. Box 1013, PT-5001-801 Vila Real, Portugal


Full text: english pdf 164 Kb

page 198-207

downloads: 531

cite

Full text: croatian pdf 164 Kb

page 198-207

downloads: 680

cite


Abstract

Analizom molekularnih markera mogu se dobiti detaljne informacije za razumijevanje kompleksnog genoma organizma. Metode analize DNA koriste se u različitim područjima važnim za proizvodnju hrane. Učestale zaraze kontaminiranom hranom povećale su interes potrošača za što detaljnijim informacijama o proizvodu. Ovaj revijalni prikaz daje pregled područja u kojima je važna sljedivost hrane, te opis problema koje bi trebalo riješiti za njezino bolje praćenje. Ukratko su opisane metode PCR pomoću kojih se najčešće određuje porijeklo namirnica. Radi boljeg razumijevanja mogućnosti primjene tih metoda detaljno su opisani postupci utvrđivanja prisustva genetički modificiranih organizama i namirnica što izazivaju alergiju ili intoleranciju na hranu, te dokazivanja zaštićenog geografskog porijekla namirnica.

Keywords

sljedivost hrane; ekstrakcija DNA; metode PCR; molekularni markeri; GMO

Hrčak ID:

104709

URI

https://hrcak.srce.hr/104709

Publication date:

28.6.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 2.198 *