Review article
Mogućnosti, obećanja i dostignuća u primjeni transfera i modulacije gena za proizvodnju hrane poboljšanih kvalitativno-kvantitativnih značajki
Lucia Martinelli
; Museo delle Scienze – MUSE (Science Museum), Via Calepina 14, IT-38122 Trento, Italy
Malgorzata Karbarz
; University of Rzeszów, Institute of Applied Biotechnology and Basic Sciences and Centre of Applied Biotechnology and Basic Sciences, Werynia 502, PL-36-100 Kolbuszowa, Poland
Ivana Gribaudo
; Plant Virology Institute – CNR, Grugliasco Unit, Via Leonardo da Vinci 44, IT-10095 Grugliasco (TO), Italy
Abstract
U radu je dan pregled istraživanja i dostignuća u primjeni molekularnih alata što se temelje na transferu i modulaciji gena, tj. na smanjenju ekspresije (engl. knock-down) ili izbacivanju gena (engl. knock-out), a za proizvodnju veće količine hrane poboljšanih svojstava te dobivanje različitih hranjivih sastojaka. Istraženi su odabrani primjeri genetske manipulacije biljaka (biofortifikacija i uklanjanje alergena) i životinja (riba i stoke). Razmotrena su obećanja i dostignuća u primjeni molekularno-bioloških alata za proizvodnju dobara veće vrijednosti, između ostalog mlijeka, te njihov sveukupni utjecaj na društvo.
Keywords
biofortifikacija; funkcionalna hrana; utišavanje i supresija gena; zdravstvena opasnost; proizvodnja mlijeka; uzgoj transgenih biljaka i životinja
Hrčak ID:
104710
URI
Publication date:
28.6.2013.
Visits: 2.258 *