Skip to the main content

Review article

Mogućnosti, obećanja i dostignuća u primjeni transfera i modulacije gena za proizvodnju hrane poboljšanih kvalitativno-kvantitativnih značajki

Lucia Martinelli ; Museo delle Scienze – MUSE (Science Museum), Via Calepina 14, IT-38122 Trento, Italy
Malgorzata Karbarz ; University of Rzeszów, Institute of Applied Biotechnology and Basic Sciences and Centre of Applied Biotechnology and Basic Sciences, Werynia 502, PL-36-100 Kolbuszowa, Poland
Ivana Gribaudo ; Plant Virology Institute – CNR, Grugliasco Unit, Via Leonardo da Vinci 44, IT-10095 Grugliasco (TO), Italy


Full text: croatian pdf 222 Kb

page 208-223

downloads: 511

cite

Full text: english pdf 222 Kb

page 208-223

downloads: 666

cite


Abstract

U radu je dan pregled istraživanja i dostignuća u primjeni molekularnih alata što se temelje na transferu i modulaciji gena, tj. na smanjenju ekspresije (engl. knock-down) ili izbacivanju gena (engl. knock-out), a za proizvodnju veće količine hrane poboljšanih svojstava te dobivanje različitih hranjivih sastojaka. Istraženi su odabrani primjeri genetske manipulacije biljaka (biofortifikacija i uklanjanje alergena) i životinja (riba i stoke). Razmotrena su obećanja i dostignuća u primjeni molekularno-bioloških alata za proizvodnju dobara veće vrijednosti, između ostalog mlijeka, te njihov sveukupni utjecaj na društvo.

Keywords

biofortifikacija; funkcionalna hrana; utišavanje i supresija gena; zdravstvena opasnost; proizvodnja mlijeka; uzgoj transgenih biljaka i životinja

Hrčak ID:

104710

URI

https://hrcak.srce.hr/104710

Publication date:

28.6.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 2.258 *