Skip to the main content

Original scientific paper

Učinak pulsirajućeg svjetla velike snage na mikrobnu kontaminaciju, udjel komponenata s povoljnim zdravstvenim učinkom i vrijeme skladištenja jagoda

Zivile Luksiene ; Institute of Applied Sciences, Vilnius University, Sauletekio 10, LT-10223, Vilnius, Lithuania
Irina Buchovec ; Institute of Applied Sciences, Vilnius University, Sauletekio 10, LT-10223, Vilnius, Lithuania
Pranas Viskelis ; Institute of Horticulture, Lithuanian Centre for Agriculture and Forestry, Kauno 30, LT-54333 Babtai, Kaunas District, Lithuania


Full text: english pdf 272 Kb

page 284-292

downloads: 712

cite

Full text: croatian pdf 272 Kb

page 284-292

downloads: 248

cite


Abstract

Svrha je ovoga rada bila procijeniti učinak pulsirajućeg svjetla velike snage na mikrobnu kontaminaciju i hranjiva svojstva jagoda. Ispitani su sljedeći parametri: broj mikroorganizama, produljenje vremena skladištenja, antioksidativni kapacitet, čvrstoća, udjel ukupnih fenola, antocijanina i vitamina C, te boja plodova tretiranih pulsirajućim svjetlom. Rezultati pokazuju da je dekontaminacija jagoda pomoću pulsirajućeg svjetla bila značajna u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Mezofilne bakterije, prirodno prisutne na površini plodova jagode inaktivirane su za 2,2 log; inokulirane bakterije Bacillus cereus za 1,5 log i Listeria monocytogenes za 1,1 log. Kvasci tj. mikrofungi na površini plodova inaktivirani su za 1 log. Vrijeme skladištenja jagoda produljeno je za 2 dana. Tijekom postupka temperatura na površini plodova nije prelazila 42 °C. Nisu uočene bitne razlike u udjelu ukupnih fenola, antocijanina i vitamina C, te u antioksidativnom kapacitetu jagoda prije i nakon tretmana. Također nije došlo do promjene boje ili čvrstoće plodova. Stoga je zaključeno da je primjena pulsirajućeg svjetla velike snage brza, učinkovita, netermička i ekološki prihvatljiva metoda mikrobne dekontaminacije jagoda.

Keywords

netermička dekontaminacija; čuvanje hrane; pulsirajuće svjetlo; jagode

Hrčak ID:

104840

URI

https://hrcak.srce.hr/104840

Publication date:

28.6.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 1.669 *