Skip to the main content

Professional paper

Identifikacija konja kao mogući čimbenik sigurnosti konjskog mesa

mr. Nenad Cukon, dr.med.vet
Ingeborg Franković,
Alen Babić, ; Veterinarska ambulanta Pazin d.o.o., Pazin


Full text: croatian pdf 174 Kb

page 139-142

downloads: 357

cite

Full text: english pdf 174 Kb

downloads: 314

cite

Full text: german pdf 174 Kb

page 142-142

downloads: 317

cite

Full text: italian pdf 174 Kb

page 142-142

downloads: 320

cite


Abstract

Konjsko meso može biti vrijedna zamjena goveđem mesu u kulinarstvu, ponajprije zbog svog kemijskog sastava odnosno činjenice da je zbog niske količine masti (3%) konjsko meso lako probavljivo, pogodno čak i za dijetalnu prehranu. Cilj ovog rada je bio ustvrditi čimbenike koji mogu utjecati na sigurnost konjskog mesa, stoga je razmotrena legislativa o prometu kopitara i sljedivosti, te je na jednom primjeru iz prakse obavljena simulacija kontrole dopreme konja na klaoničku obradu u odobreni klaonički objekt za kopitare za period od jedne kalendarske godine. Iz dobivenih rezultata zaključeno je da se primjenom Pravilnika o identifikaciji i registraciji kopitara (ANON, 2009) uspostavila neprekinuta sljedivost od gospodarstva rođenja do klaoničkog objekta te su pošiljke popraćene podacima o prehrambenom lancu. Problem bi mogao nastati otvaranjem tržišta prema EU, s aspekta neujednačenosti pristupa provedbe Uredbe Komisije (EC) broj 504/2008 u državama EU, zbog čega postoji potreba za jačanjem kapaciteta u smislu označavanja i identifikacije kopitara u Hrvatskoj, te stvaranje baze migracije kopitara po uzoru na onu kod goveda.

Keywords

identifikacija i označavanje konja; konjsko meso; sigurnost konjskog mesa

Hrčak ID:

104922

URI

https://hrcak.srce.hr/104922

Publication date:

29.4.2013.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 2.487 *