Skip to the main content

Original scientific paper

Odabir mješavine tristearina i suncokretovog ulja za enkapsuliranje β-karotena i procjena stabilnosti lipidnih disperzija

Graziela V. L. Gomes ; Department of Food Engineering, Faculty of Animal Science and Food Engineering, University of São Paulo (USP), Av. Duque de Caxias Norte, CEP 13635-900 Pirassununga, SP, Brazil
Izabella A. S. Simplício ; Department of Food Engineering, Faculty of Animal Science and Food Engineering, University of São Paulo (USP), Av. Duque de Caxias Norte, CEP 13635-900 Pirassununga, SP, Brazil
Eliana B. Souto ; Faculty of Health Sciences, Fernando Pessoa University (FCS-UFP), Rua Carlos da Maia 296, PT-4200-150 Porto, Portugal
Lisandro P. Cardoso ; Department of Applied Physics, Institute of Physics 'Gleb Wataghin', State University of Campinas (UNICAMP), Rua Sérgio Buarque de Holanda, CEP 13083-859, Campinas, SP, Brazil
Samantha C. Pinho ; Department of Food Engineering, Faculty of Animal Science and Food Engineering, University of São Paulo (USP), Av. Duque de Caxias Norte, CEP 13635-900 Pirassununga, SP, Brazil


Full text: english pdf 242 Kb

page 383-391

downloads: 1.038

cite


Abstract

Čvrste se lipidne čestice koriste kao koloidni nosači, pa se već 20-ak godina proučava njihova primjena u proizvodnji lijekova. U novije se vrijeme sve više istražuje mogućnost njihove uporabe u prehrambenoj industriji, radi poboljšanja ugradnje lipofilnih bioaktivnih tvari u vodenu otopinu. Svrha je ovoga rada bila odabrati odgovarajuću lipidnu matricu za proizvodnju čvrstih lipidnih čestica i enkapsuliranje β-karotena, te procijeniti stabilnost karotenoida u dobivenim lipidnim disperzijama. Mješavine tristearina i suncokretovog ulja analizirane su pomoću diferencijalne pretražne kalorimetrije i širokokutne rentgenske difrakcije, te je odabrana mješavina s namanje organiziranom strukturom. U čestice koje su sadržavale 70 % tristearina i 30 % suncokretovog ulja (6 % ukupnih lipida) ugrađen je β-karoten, te je stabiliziran homogenizacijom pod visokim pritiskom pomoću hidrogeniziranog lecitina iz soje i Tweena 80 (3 % ukupnog surfaktanta). Ovisno o postupku homogenizacije (jednofazna ili dvofazna) dobivene su dvije vrste čestica. Tijekom četiri mjeseca skladištenja u hladnjaku praćeni su sljedeći parametri: zeta potencijal, termička svojstva čestica, stupanj kristalizacije i koncentracija β-karotena. Rezultati pokazuju da su razlike u raspodjeli veličina suspendiranih čestica bile neznatne, iako su čestice dobivene jednofaznom homogenizacijom bolje štitile β-karoten od razgradnje i bile manje osjetljive na mikrostrukturalne promjene tijekom četiri mjeseca skladištenja

Keywords

čvrste lipidne čestice; β-karoten; enkapsuliranje

Hrčak ID:

109143

URI

https://hrcak.srce.hr/109143

Publication date:

9.9.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 2.021 *