Short communication, Note
Zaštitni učinak rezorcinola pri kemijskoj modifikaciji lizozima izloženog visokoj temperaturi
Grzegorz Lesnierowski
; Department of Food Quality Management, Faculty of Food Science and Nutrition, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 31, PL-60-624 Poznan, Poland
Robert Borowiak
; Department of Food Quality Management, Faculty of Food Science and Nutrition, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 31, PL-60-624 Poznan, Poland
Renata Cegielska-Radziejewska
; Department of Food Quality Management, Faculty of Food Science and Nutrition, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 31, PL-60-624 Poznan, Poland
Jerzy Stangierski
; Department of Food Quality Management, Faculty of Food Science and Nutrition, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 31, PL-60-624 Poznan, Poland
Abstract
Kemijskom modifikacijom lizozima pri povišenoj temperaturi nastaje nova forma enzima s istim udjelom oligomera, no izraženije antibakterijske aktivnosti. Pritom dolazi do značajnog gubitka hidrolitičke aktivnosti enzima. Svrha je ovoga rada bila ispitati hidrolitičku aktivnost modificiranog lizozima pri povišenoj temperaturi uz dodatatak rezorcinola kao zaštitnog agensa, te odrediti stupanj oligomerizacije dobivenih modifikacija. Rezorcinol je bitno utjecao na hidrolitičku aktivnost enzima. Uzorci koji su sadržavali rezorcinol, ali ne i oksidirajuće sredstvo, modificirani pri 90 °C zadržali su 75 % enzimske aktivnosti nemodificiranog monomera, odnosno 16 000 jedinica/mg. Količina je oligomera u lizozomu neznatno porasla u uzorcima proizvedenim pri tim uvjetima.
Keywords
lizozim; rezorcinol; modifikacija; oligomeri; hidrolitička aktivnost
Hrčak ID:
109146
URI
Publication date:
9.9.2013.
Visits: 1.604 *