Review article
Proizvodnja prehrambenih kvasaca
Argyro Bekatorou
; Food Biotechnology Group, Department of Chemistry, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Costas Psarianos
; Food Biotechnology Group, Department of Chemistry, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Athanasios A. Koutinas
; Food Biotechnology Group, Department of Chemistry, University of Patras, GR-26500 Patras, Greece
Abstract
Kvasci su poznati čovjeku vec tisućama godina jer se koriste u tradicionalnim fermentacijskim procesima dobivanja vina, piva i kruha. Danas se oni koriste i kao alternativni izvori visokovrijednih proteina, enzima i vitamina, imaju brojnu primjenu u proizvodnji zdravstveno korisne hrane kao aditivi, regulatori i sastojci arome, u proizvodnji mikrobioloških podloga i ekstrakata, te kao krmivo. Suvremena znanstvena dostignuća omogućuju izolaciju, izradu i industrijsku proizvodnju novih sojeva kvasaca koji ispunjavaju posebne zahtjeve prehrambene industrije. U radu su istaknuti tipovi industrijskih prehrambenih kvasaca, procesi njihove proizvodnje i sirovine. Također se raspravlja o metabolizmu kvasca, s obzirom na utrošak ugljikohidrata, hranjiva te nova dostignuća u njihovu istraživanju.
Keywords
Hrčak ID:
109965
URI
Publication date:
15.9.2006.
Visits: 26.904 *