Preliminary communication
Proizvodnja glicerola s pomoću dva endogena soja vinskog kvasca pri različitim udjelima inokuluma
Seda Karasu Yalçin
; Hacettepe University, Faculty of Engineering, Food Engineering Department, TR-06532 Beytepe, Ankara, Turkey
Zekiye Yesim Özbas
orcid.org/0000-0002-1189-800X
; Hacettepe University, Faculty of Engineering, Food Engineering Department, TR-06532 Beytepe, Ankara, Turkey
Abstract
U ovom je radu istražen utjecaj udjela inokuluma na rast i kinetiku proizvodnje glicerola pri šaržnom uzgoju dva endogena vinska kvasca Saccharomyces cerevisiae Kalecik 1 i Saccharomyces cerevisiae Narince 3. Korišten je udio inokuluma od 2,5 do 12,5 volumnih postotaka. Maksimalna koncentracija glicerola (8,6 g/L) dobivena je pri 2,5 % inokuluma soja Kalecik 1. Maksimalna koncentracija glicerola od 7,6 g/L dobivena je s 2,5-7,5 % inokuluma soja Narince 3. Maksimalna količina suhe tvari dobivena je s 5 % inokuluma za oba soja. Soj S. cerevisiae Kalecik 1 postigao je maksimalnu specifičnu brzinu rasta s 10 % inokuluma i maksimalnu specifičnu proizvodnju glicerola pri 7,5 % inokuluma. Maksimalne vrijednosti specifične brzine rasta i proizvodnje glicerola dobivene su primjenom 7,5 % inokuluma S. cerevisiae Narince 3.
Keywords
Hrčak ID:
110190
URI
Publication date:
15.12.2006.
Visits: 1.612 *