Skip to the main content

Other

Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu

Nives Marušić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Sanja Vidaček ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Tibor Janči ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Tomislav Petrak ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Helga Medić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Marinko Petrović ; Centar za kontrolu namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Jagićeva 31, Zagreb


Full text: croatian pdf 406 Kb

page 279-284

downloads: 711

cite

Full text: english pdf 964 Kb

page 307-313

downloads: 392

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je analizirati udio masti i sastav masnih kiselina u uzorcima M. biceps femoris istarskog i dalmatinskog pršuta.
Analiziran je sadržaj zasićenih (SFA), mononezasićeniih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina. Udio masti u istarskom
pršutu bio je 7,45-21,12%, dok u dalmatinskom 9,49-21,29%. Sastav masnih kiselina istarskog i dalmatinskog pršuta nije se razlikovao; istarski i dalmatinski pršuti sadrže 39-41% SFA, 51-53% MUFA i 8% PUFA. Omjer PUFA/SFA u istarskom i dalmatinskom pršutu je 0,20 (preporuka PUFA/SFA > 0,4), dok je omjer n6/n3 iznosio 15-17. Omjer n6/n3 u pršutima, prema preporukama, je općenito blizu gornje dopuštene granice.

Keywords

istarski pršut; dalmatinski pršut; sastav masnih kiselina; n6/n3

Hrčak ID:

112121

URI

https://hrcak.srce.hr/112121

Publication date:

15.8.2013.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 2.396 *