Original scientific paper
UNOS TANINSKE KISELINE IZ KAVE I ČAJA KAO RIZIČNI ČIMBENIK ZA NISKU BIORASPOLOŽIVOST ŽELJEZA U TRUDNICA
Ines Banjari
orcid.org/0000-0002-8680-5007
; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology Osijek, University of Osijek, F. Kuhača 20, Osijek, Croatia
Daniela Kenjerić
; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology Osijek, University of Osijek, F. Kuhača 20, Osijek, Croatia
Milena L. Mandić
; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology Osijek, University of Osijek, F. Kuhača 20, Osijek, Croatia
Abstract
Uvod: Željezo vezujući polifenoli su široko rasprostranjeni u hrani obzirom da su prirodno prisutni u velikom broju žitarica, povrća i začina, te u velikom broju napitaka poput vina, kave i čaja. Ovi napitci pokazuju jaku inhibiciju apsorpcije nehemskog željeza iz hrane. Trudnoća predstavlja kritičan period i za ženu i za dijete, a status željeza u krvi trudnice je posebice važan zbog svog učinka na ishod trudnoće i/ili poroda. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti unos čaja i kave, te unos željezo vezujućih polifenola iz ovih napitaka (izraženih kao ekvivalenti taninske kiseline) u trudnica. Ispitanice i metode: Konzumacija čaja i kave je bilježena putem 24-satnog prisjećanja u populaciji trudnica (N = 222). Rezultati: Tijekom trudnoće je ukupno 153 trudnice (68,9 %) pilo kavu, čaj ili oba napitka. 18,0 % trudnica (n = 40) je konzumiralo čaj, dok je kava konzumirana u puno većem postotku, od 58,6 % (n = 130). Ukupan unos ekvivalenata taninske kiseline iz čaja i kave je bio najviši tijekom 2. tromjesečja (medijan od 15,0 mg/dan), dok je u 1. i 3. tromjesečju medijan iznosio 11,0 mg/dan. Ovi su rezultati u skladu s fiziološkim promjenama u trudnoći koji vode k izbjegavanju konzumacije ovih napitaka. Tijekom 1. tromjesečja 20 trudnica koje su pile kavu i 7 trudnica koje su pile čaj odreklo se svog preferiranog napitka zbog mučnina. U 3. tromjesečju je 20 od 113 trudnica koje su pile samo kavu (17,7 %) i 6 od 23 trudnice koje su pile samo čaj (26,1 %) prestalo piti određeni napitak, a kao razlog su navele probleme sa žgaravicom. Zaključak: Iako za dio trudnica fiziologija trudnoće vodi k nižoj konzumaciji ili apsolutnom izbjegavanju preferiranog napitka, čaj i kava su visoko zastupljeni napitci među trudnicama i mogu se smatrati važnim čimbenikom za nisku bioraspoloživost željeza.
Keywords
tanisnka kiselina; čaj; kafa; trudnica
Hrčak ID:
112894
URI
Publication date:
15.7.2013.
Visits: 5.917 *