Skip to the main content

Review article

Analitičke metode u forenzici hrane

Ana Butorac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb
Mirela Marić ; Aviva Polyclinic, Nemetova 2, Zagreb, Croatia
Marija Badanjak Sabolović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb
Mirjana Hruškar ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb
Suzana Rimac Brnčić orcid id orcid.org/0000-0002-5657-9379 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb
Višnja Bačun Družina orcid id orcid.org/0000-0002-1140-4882 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb


Full text: croatian pdf 800 Kb

page 90-101

downloads: 3.751

cite


Abstract

U Europskoj uniji propisane kontrole za sigurnost hrane prema zakonskim aktima određuju provjeru hrane prije stavljanja na tržište. Tijekom proteklog desetljeća provjera kakvoće, autohtonosti i sljedivosti hrane poboljšana je ubrzanim razvojem osjetljivih, robusnih, učinkovitih i cjenovno prihvatljivih analitičkih metoda. Ovaj rad opisuje najučinkovitije analitičke metode za forenziku hrane i prikazuje njihovu primjenu u određivanju: (1) kvalitativnih i kvantitativnih sastojaka hrane, (2) sigurnosti hrane obzirom na patogene mikroorganizme, nutritivne alergene, ostatke pesticida i toksina, (3) sljedivosti sukladno zemljopisnom i botaničkom podrijetlu te utjecaju tehnološke obrade i skladištenja. Obzirom
na način ispitivanja, opisane analitičke metode podijeljene su u četiri skupine: biokemijske, molekularno-genetske, spektroskopske i spektrometrijske te separacijske metode.

Keywords

forenzika hrane; analitičke metode; autohtonost

Hrčak ID:

115923

URI

https://hrcak.srce.hr/115923

Publication date:

2.1.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 5.262 *