Original scientific paper
SADRŽAJ POLIFENOLA, ANTOCIJANA I ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST VOĆNIH ČAJEVA
Mirela Kopjar
orcid.org/0000-0001-6864-4652
; Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhaca 20, 31000 Osijek, Croatia
Ivana Knežević
; Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhaca 20, 31000 Osijek, Croatia
Vlasta Piližota
; Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhaca 20, 31000 Osijek, Croatia
Abstract
U ovom radu ispitivan je utjecaj vremena i temperature maceracije tijekom pripreme voćnih čajeva (brusnica, borovnica, trešnja i šumsko voće) na sadržaj polifenola, antocijana, flavonoida, kondenziranih tanina i antioksidativnu aktivnost. Čajevi su macerirani pri 80 i 100 °C 5 donosno 8 minuta. Ispitivan je i utjecaj ponovljene maceracije istih čajeva na sadržaj navedenih komponenti. Maceracijom čajeva pri 100 °C, u uzorcima je određen veći sadržaj polifenola, antocijana, flavonoida i kondenziranih tanina, a vrijednosti antioksidativne aktivnosti su bile veće. Nakon ponovljene maceracije sadržaj polifenola, flavonoida i kondenziranih tanina bio je znatno manji. Vrijednosti antioksidativne aktivnosti su također bile niže nakon ponovljene maceracije.
Keywords
voćni čaj; polifenoli; flavonoidi; antocijani; antioksidativna aktivnost; vrijeme i temperatura maceracije
Hrčak ID:
116978
URI
Publication date:
31.12.2013.
Visits: 5.528 *