Skip to the main content

Professional paper

SPECIFIČNOST HRANIDBE ENDURANCE KONJA

Mirjana Baban ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Maja Gregić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Kristina Budimir ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Matija Domaćinović ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Nikica Prvanović Babić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Pero Mijić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tina . Bobić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 55 Kb

page 95-101

downloads: 718

cite


Abstract

Endurance je jedno od najzahtjevnijih konjičkih natjecanja izdržljivosti i može trajati od jedan do tri ili više dana. Arapski konji su se pokazali najbolji za ovaj tip natjecanja, ali i one pasmine konja koje su nastale križanjem s arapskom pasminom. Konji koji sudjeluju u natjecanju moraju biti pripremani na način da izdrže napor, što je izazov ovih zahtjevnih natjecanja. Kako bi se to postiglo, podvrgavaju se drugačijem načinu treninga i programu hranidbe. Obroci moraju biti dobro izbalansirani te moraju odgovarati zahtjevima konja u pogledu energije i hranjivih tvari. Voda i elektroliti, s naglaskom na natrij, kalij i magnezij, su od velike važnosti za pravilno funkcioniranje organizma, posebno za održavanje normalne aktivnosti mišićnog i živčanog sustava. Kako tijekom natjecanja organizam konja pojačano troši elektrolite, važno ih je obrokom podmirivati. Da bi se izbjegli mogući metabolički problemi, nužno ih je nadomjestiti. Najviše zastupljena energetska krmiva u obrocima su zob, kukuruz i ječam. U novije vrijeme koriste se izvori energije kao što su biljno ulje i mast. Glikogen je od posebne važnosti, jer predstavlja rezervni tjelesni oblik energije. Zbog specifičnosti endurance konjičkog sporta, konjima je uz to potreban dugotrajan izvor energije za završetak natjecanja. Metabolička aktivnost organizma sportskog konja usmjerena je ka procesu oksidacije organskih hranjivih tvari, kojim se oslobađa potrebna energija. Istodobno se oslobađaju slobodni radikali, koji imaju negativan utjecaj izazivajući pojave antioksidacijskog stresa. Zbog ovoga je hrana konja obogaćena dodacima (vitamini E i C), koji imaju pozitivan učinak na sprječavanje antioksidacijskog stresa. Obroci se u manjim količinama daju prije, tijekom i po završetku natjecanja. Dobro izbalansirani obroci važni su zbog održavanja zdravlja, izdržljivosti i kondicije konja.

Keywords

endurance; hranidba; hranjive tvari; izbalansirani obroci

Hrčak ID:

118431

URI

https://hrcak.srce.hr/118431

Publication date:

24.3.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.079 *