Skip to the main content

Review article

Kratka bilješka o razvoju biotehnologije

Karl Bayer ; Department of Biotechnology, University of Natural Resources and Life Sciences, Muthgasse 18, A-1190 Vienna, Austria


Full text: croatian pdf 194 Kb

page 13-15

downloads: 433

cite

Full text: english pdf 84 Kb

page 13-15

downloads: 3.091

cite


Abstract

Primjena biotehnologije u prehrambenoj industriji i nutricionizmu datira još od ranih početaka čovječanstva. Posljednjih je desetljeća napredak prirodnih znanosti, matematike i informatike doveo do razvoja molekularne biotehnologije kao nove znanstvene grane koja se naposljetku razvila u samostalnu znanstvenu disciplinu. U prošlosti se biotehnologija temeljila na iskustvu, dok se danas najviše informacija crpi iz novih spoznaja i razumjevanja područja molekularne biotehnologije. Stoga je u proizvodnji biofarmaceutika potrebno udovoljiti zahtjevima nedavno objavljenih inicijativa regulatornih tijela, a čija je svrha ubrzati postupak odobravanja lijekova.

Keywords

molekularna biotehnologija; biofarmaceutici; PAT; QbD

Hrčak ID:

118531

URI

https://hrcak.srce.hr/118531

Publication date:

17.3.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 4.725 *