Skip to the main content

Original scientific paper

In vitro antioksidacijska i antibakterijska aktivnost fenolnih ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae: studija međusobnih odnosa

Ivana Generalić Mekinić orcid id orcid.org/0000-0003-1701-871X ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, Teslina 10, HR-21000 Split, Croatia
Danijela Skroza ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, Teslina 10, HR-21000 Split, Croatia
Ivica Ljubenkov ; University of Split, Faculty of Science, Teslina 12, HR-21000 Split, Croatia
Vida Šimat orcid id orcid.org/0000-0001-8005-4073 ; University of Split, University Department of Marine Studies, Livanjska 5/III, HR-21000 Split, Croatia
Sonja Smole Možina ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva 101, SI-1111 Ljubljana, Slovenia
Višnja Katalinić ; University of Split, Faculty of Chemistry and Technology, Teslina 10, HR-21000 Split, Croatia


Full text: croatian pdf 211 Kb

page 119-127

downloads: 393

cite

Full text: english pdf 146 Kb

page 119-127

downloads: 1.690

cite


Abstract

U radu je spektrofotometrijski određen udjel ukupnih fenola i fenolnih podgrupa u ekstraktima pet biljaka iz porodice Lamiaceae (kadulja, majčina dušica, matičnjak, menta i mravinac), a udjel je pojedinih fenola utvrđen pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije. Antioksidacijska je aktivnost ekstrakata ispitana pomoću različitih metoda, a njihov antibakterijski učinak s pomoću najvažnijih patogenih bakterija prisutnih u hrani, kao što su: Campylobacter coli, Salmonella Infantis, Escherichia coli, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus. Najveći su udjeli ukupnih fenola i neflavonoida pronađeni u ekstraktu kadulje, koji je imao i najbolji antibakterijski učinak, osobito na Gram-pozitivne bakterije i C. coli. Najbolja je reducirajuća snaga i sposobnost uklanjanja molekula slobodnih radikala dokazana za ekstrakt matičnjaka, koji je imao najveći udjel ružmarinske kiseline. Nadalje, analizom glavnih komponenata ispitan je utjecaj fenola, osobito ružmarinske kiseline, na biološka svojstva ekstrakata biljaka iz porodice Lamiaceae. Udjel je ružmarinske kiseline bio u pozitivnoj korelaciji sa svim antioksidacijskim parametrima, što potvrđuje njezin značajan doprinos antioksidacijskoj aktivnosti ispitanih ekstrakata.

Keywords

Lamiaceae; fenolni spojevi; ružmarinska kiselina; antioksidacijska svojstva; antimikrobna aktivnost; analiza glavnih komponenata

Hrčak ID:

118571

URI

https://hrcak.srce.hr/118571

Publication date:

17.3.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 3.284 *