Skip to the main content

Review article

Staphylococcus aureus u siru

Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sonja Damjanović
Tomislav Pogačić


Full text: croatian pdf 267 Kb

page 31-48

downloads: 1.661

cite

Full text: english pdf 267 Kb

page 31-48

downloads: 1.156

cite


Abstract

Rast bakterije Staphylococcus aureus u siru tijekom proizvodnje i pohrane sira može uzrokovati stvaranje enterotoksina odgovornih za nastanak bolesti ljudi. Međutim, zbog specifičnih osobina te bakterije i složenosti sira kao medija za njihov rast, u praksi je često vrlo teško procijeniti stvarnu sposobnost preživljavanja tih patogenih bakterija u različitim vrstama sira. Osim toga, podatci iz literature o učestalosti kontaminacije i stupnju enterotoksičnosti sojeva S. aureus značajno se razlikuju. Radi objektivnije procjene potencijalnog mikrobiološkog rizika za čovjeka, zbog moguće prisutnosti bakterije S. aureus u siru, ovaj pregledni članak ukratko opisuje osnovne karakteristike bakterije S. aureus i njihov utjecaj na higijensku ispravnost sira. Također, u radu su prikazani vlastiti rezultati istraživanja prisutnosti S. aureus bakterija u tradicionalnim (autohtonim) tvrdim ovčjim sirevima proizvedenim od sirovog mlijeka.

Keywords

Staphylococcus aureus, enterotoksini, sir, tradicionalni ovčji sirevi

Hrčak ID:

11764

URI

https://hrcak.srce.hr/11764

Article data in other languages: english

Visits: 5.622 *