Skip to the main content

Preliminary communication

Povećanje aktivnosti β-glukozidaze uklanjanjem spojeva velike molekularne mase tijekom obrade u reaktoru sa šupljim vlaknima, upotrijebljenom za poboljšanje arome vina

Alicia Graciela Cid ; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, Argentina
Mirta Daz ; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, Argentina
Guillermo Ellenrieder ; National Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta, National Council of Scientific and Technical Research), Av. Bolivia 5150, 4400 Salta, ArgentinaNational Research Institute for Chemical Industry (National University of Salta


Full text: english pdf 175 Kb

page 334-341

downloads: 487

cite

Full text: croatian pdf 39 Kb

page 334-341

downloads: 356

cite


Abstract

Pretpostavlja se da su aktivnost i stabilnost enzima veći u membranskom reaktoru koji se upotrebljava za poboljšanje arome vina nego kad je enzim prisutan u slobodnom obliku, jer
je u kontaktu samo sa sastojcima vina koji imaju malu molekularnu masu. Da bi se ta pretpostavka dokazala, izmjerena je stabilnost i aktivnost dvaju komercijalnih β-glukozidaza u vinu Tannat i njegovoj frakciji male molekularne mase (<10 kDa), dobivenoj ultrafiltracijom. Relativna je aktivnost β-glukozidaza Endozym Rouge i Endozym β-split bila veća u frakciji (3,8 odnosno 7,6 %), nego u izvornom uzorku vina (0,9 odnosno 5,6 %). Oba su enzima bila stabilnija u frakciji vina. Nakon 14 dana β-glukozidaza Endozym β-split zadržala je otprilike 75 % početne aktivnosti u frakciji male molekularne mase, u usporedbi s uzorkom vina, u kojem je aktivnost bila samo 37,5 %. U šaržnom je membranskom reaktoru ispitana sposobnost enzima Endozym Rouge da hidrolizira sintetski supstrat pnitrofenilglukozid, a brzina je hidrolize bila usporediva s onom dobivenom aktivnošću slobodne β-glukozidaze. Enzim Endozym β-split primijenjen je za hidrolizu sintetskog supstrata u reaktoru sa šupljim vlaknima, te je postignuta konverzija supstrata od gotovo 58
%.

Keywords

glikozidaze; inhibicija i stabilnost β-glukozidaze u vinu; aroma vina; membranski reaktor

Hrčak ID:

126181

URI

https://hrcak.srce.hr/126181

Publication date:

15.9.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 1.478 *