Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2013.027

Optimizacija metodom odzivne površine ekstrakcije ukupnih flavonoida iz Coreopsis tinctoria Nutt.

X. F. Liu ; School of Life Science and Engineering, Lanzhou University of Technology, Lanzhou, PR China
L. Liu ; School of Life Science and Engineering, Lanzhou University of Technology, Lanzhou, PR China
Y. G. Wang ; School of Life Science and Engineering, Lanzhou University of Technology, Lanzhou, PR China
F. F. Leng ; School of Life Science and Engineering, Lanzhou University of Technology, Lanzhou, PR China
S. W. Wang ; School of Life Science and Engineering, Lanzhou University of Technology, Lanzhou, PR China
Y. C. Li ; School of Life Science and Engineering, Lanzhou University of Technology, Lanzhou, PR China


Full text: english pdf 614 Kb

page 391-396

downloads: 1.098

cite


Abstract

Metodom odzivne površine (RSM) utvrđeni su optimalni uvjeti za ekstrakciju flavonoida iz Coreopsis tinctoria. Središnje kompozitni plan (CCD) primijenjen je za praćenje utjecaja temperature, vremena te omjera vode i sirovog materijala na prinos ukupnih flavonoida. Optimalni ekstrakcijski uvjeti su omjer vode i materijala 55 ml g−1, temperatura 80 °C i ekstrakcijsko vrijeme 70 min. Pri tim uvjetima prosječno iskorištenje ekstrakcije ukupnih flavonoida u odnosu na sirovi materijal bilo je 9,0 ± 0.6 %, što se slaže s predviđenom vrijednosti 8,9 %. Ekstrakcija je uspješno primijenjena za ekstrakciju ukupnih flavonoida iz C. tinctoria.

Keywords

Coreopsis tinctoria Nutt.; flavonoid; ekstrakcija uz refluks; metoda odzivne površine

Hrčak ID:

129289

URI

https://hrcak.srce.hr/129289

Publication date:

4.11.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.708 *