Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.52.04.14.3650

Razlikovanje sorata i terroira vina prema udjelu i profilu antocijanina

Michal Kumšta ; Mendel University Brno, Faculty of Horticulture, Valtická 337, CZ-69144 Lednice na Moravě, Czech Republic
Pavel Pavloušek ; Mendel University Brno, Faculty of Horticulture, Valtická 337, CZ-69144 Lednice na Moravě, Czech Republic
Pavel Kárník ; Mendel University Brno, Faculty of Horticulture, Valtická 337, CZ-69144 Lednice na Moravě, Czech Republic


Full text: croatian pdf 251 Kb

page 383-390

downloads: 428

cite

Full text: english pdf 443 Kb

page 383-390

downloads: 556

cite


Abstract

Utvrđivanje autentičnosti vina ima sve veći značaj u vinarskoj industriji. Stoga se sve više naglašava uloga uvjeta zemljišta (terroir). U Europi, gdje se uglavnom proizvode sortna vina, utvrđivanje je autentičnosti vina od posebne važnosti. Antocijanini su glavna skupina fenolnih spojeva koji se upotrebljavaju za utvrđivanje autentičnosti vina. U ovom je radu ispitano 17 crnih sortnih vina iz područja sela Dolní Kounice (vinogradarska regija Moravia, Češka Republika). U analizu su uključene tri sorte: Blaufränkisch (Lemberger), Saint Laurent i Blauer Portugieser, te tri terroira: Karlov, Šibeniční vrch i Na Nivách. Za određivanje je antocijanina u crnim sortnim vinima upotrijebljena metoda tekućinske kromatografije velike djelotvornosti (HPLC). Sorte su grožđa određene pomoću kemometrijskih metoda, a crna su vina razvrstana prema udjelima delfinidin-3-O-glukozida (DpGl), malvidin-3-O-glukozida (MvGl) i delfinidin-3-O-acetilglukozida (DpGlAc). Razlike su u terroiru utvrđene prema udjelima sljedećih spojeva: DpGl, MvGl i delfinidin-3-O-p-kumarilglukozid (DpGlCm).

Keywords

antocijanin; autentičnost; sorte vinove loze; HPLC; terroir; vino

Hrčak ID:

130908

URI

https://hrcak.srce.hr/130908

Publication date:

15.12.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.229 *