Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.52.04.14.3717

Određivanje sastava hlapljivih tvari i flavonoida u kori citrona (Citrus medica L. var. Corsican), za procjenu kakvoće likera

Nicolas Venturini ; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Toussaint Barboni ; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Franck Curk
Jean Costa ; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Julien Paolini ; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France


Full text: croatian pdf 251 Kb

page 403-410

downloads: 396

cite

Full text: english pdf 141 Kb

page 403-410

downloads: 606

cite


Abstract

U radu je ispitan sastav hlapljivih tvari i flavonoida u kori citrona (Citrus medica L. var. Corsican) uzgojenog na Korzici, različitog stupnja zrelosti izračunatog pomoću sume aktivnih temperatura. Razlike u stupnju razvoja plodova kvantitativno su određene plinskom kromatografijom, plinskom kromatografijom u kombinaciji s masenom spektrometrijom, te tekućinskom kromatografijom praćenom tandemskom masenom spektrometrijom. Identificirano je 30 hlapljivih komponenata eteričnog ulja dobivenog iz kore citrona, a najzastupljeniji su bili limonen i γ-terpinen. Komercijalno proizvedeni liker od citrona također je imao veliki udjel monoterpenskih ugljikovodika, među kojima su prevladavala ta ista dva spoja. Glavni su flavonoidi u citronu i likeru bili rutin i neohesperidin. Ovaj se postupak karakterizacije spojeva može primijeniti za procjenu kakvoće prehrambenih proizvoda dobivenih iz ploda citrona (C. medica var. Corsican).

Keywords

Citrus medica L. var. Corsican, kora citrona, flavonoidi, eterično ulje, komercijalni liker od citrona

Hrčak ID:

130911

URI

https://hrcak.srce.hr/130911

Article data in other languages: english

Visits: 2.078 *