Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.52.04.14.3717
Određivanje sastava hlapljivih tvari i flavonoida u kori citrona (Citrus medica L. var. Corsican), za procjenu kakvoće likera
Nicolas Venturini
; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Toussaint Barboni
; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Franck Curk
Jean Costa
; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Julien Paolini
; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Abstract
U radu je ispitan sastav hlapljivih tvari i flavonoida u kori citrona (Citrus medica L. var. Corsican) uzgojenog na Korzici, različitog stupnja zrelosti izračunatog pomoću sume aktivnih temperatura. Razlike u stupnju razvoja plodova kvantitativno su određene plinskom kromatografijom, plinskom kromatografijom u kombinaciji s masenom spektrometrijom, te tekućinskom kromatografijom praćenom tandemskom masenom spektrometrijom. Identificirano je 30 hlapljivih komponenata eteričnog ulja dobivenog iz kore citrona, a najzastupljeniji su bili limonen i γ-terpinen. Komercijalno proizvedeni liker od citrona također je imao veliki udjel monoterpenskih ugljikovodika, među kojima su prevladavala ta ista dva spoja. Glavni su flavonoidi u citronu i likeru bili rutin i neohesperidin. Ovaj se postupak karakterizacije spojeva može primijeniti za procjenu kakvoće prehrambenih proizvoda dobivenih iz ploda citrona (C. medica var. Corsican).
Keywords
Citrus medica L. var. Corsican, kora citrona, flavonoidi, eterično ulje, komercijalni liker od citrona
Hrčak ID:
130911
URI
Visits: 2.078 *