Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.52.04.14.3717
Određivanje sastava hlapljivih tvari i flavonoida u kori citrona (Citrus medica L. var. Corsican), za procjenu kakvoće likera
Nicolas Venturini
; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Toussaint Barboni
; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Franck Curk
Jean Costa
; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Julien Paolini
; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Abstract
U radu je ispitan sastav hlapljivih tvari i flavonoida u kori citrona (Citrus medica L. var. Corsican) uzgojenog na Korzici, različitog stupnja zrelosti izračunatog pomoću sume aktivnih temperatura. Razlike u stupnju razvoja plodova kvantitativno su određene plinskom kromatografijom, plinskom kromatografijom u kombinaciji s masenom spektrometrijom, te tekućinskom kromatografijom praćenom tandemskom masenom spektrometrijom. Identificirano je 30 hlapljivih komponenata eteričnog ulja dobivenog iz kore citrona, a najzastupljeniji su bili limonen i γ-terpinen. Komercijalno proizvedeni liker od citrona također je imao veliki udjel monoterpenskih ugljikovodika, među kojima su prevladavala ta ista dva spoja. Glavni su flavonoidi u citronu i likeru bili rutin i neohesperidin. Ovaj se postupak karakterizacije spojeva može primijeniti za procjenu kakvoće prehrambenih proizvoda dobivenih iz ploda citrona (C. medica var. Corsican).
Keywords
Citrus medica L. var. Corsican; kora citrona; flavonoidi; eterično ulje; komercijalni liker od citrona
Hrčak ID:
130911
URI
Publication date:
15.12.2014.
Visits: 3.328 *