Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.52.04.14.3717

Određivanje sastava hlapljivih tvari i flavonoida u kori citrona (Citrus medica L. var. Corsican), za procjenu kakvoće likera

Nicolas Venturini ; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Toussaint Barboni ; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Franck Curk
Jean Costa ; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France
Julien Paolini ; University of Corsica, CNRS-UMR 6134, Laboratory of Natural Product Chemistry, BP 52, FR-20250 Corte, France


Full text: croatian pdf 251 Kb

page 403-410

downloads: 441

cite

Full text: english pdf 141 Kb

page 403-410

downloads: 688

cite


Abstract

U radu je ispitan sastav hlapljivih tvari i flavonoida u kori citrona (Citrus medica L. var. Corsican) uzgojenog na Korzici, različitog stupnja zrelosti izračunatog pomoću sume aktivnih temperatura. Razlike u stupnju razvoja plodova kvantitativno su određene plinskom kromatografijom, plinskom kromatografijom u kombinaciji s masenom spektrometrijom, te tekućinskom kromatografijom praćenom tandemskom masenom spektrometrijom. Identificirano je 30 hlapljivih komponenata eteričnog ulja dobivenog iz kore citrona, a najzastupljeniji su bili limonen i γ-terpinen. Komercijalno proizvedeni liker od citrona također je imao veliki udjel monoterpenskih ugljikovodika, među kojima su prevladavala ta ista dva spoja. Glavni su flavonoidi u citronu i likeru bili rutin i neohesperidin. Ovaj se postupak karakterizacije spojeva može primijeniti za procjenu kakvoće prehrambenih proizvoda dobivenih iz ploda citrona (C. medica var. Corsican).

Keywords

Citrus medica L. var. Corsican; kora citrona; flavonoidi; eterično ulje; komercijalni liker od citrona

Hrčak ID:

130911

URI

https://hrcak.srce.hr/130911

Publication date:

15.12.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.545 *