Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.52.04.14.3553

Modeliranje šaržne mliječno-kisele fermentacije pomoću alumosilikatnog izmjenjivača (gline)

Cosmin Jinescu ; Politehnica University of Bucharest, Mechanical Engineering Department, 313 Splaiul Independenţei, RO-060042 Bucharest, Romania
Vasilica Alisa Aruş ; Vasile Alecsandri University of Bacău, Chemical and Food Engineering Department, 157 Mărășești, RO-600115 Bacău, Romania
Oana Cristina Pârvulescu ; Politehnica University of Bucharest, Chemical and Biochemical Engineering Department, 1–3 Gheorghe Polizu, RO-011061 Bucharest, Romania
Ileana Denisa Nistor ; Vasile Alecsandri University of Bacău, Chemical and Food Engineering Department, 157 Mărășești, RO-600115 Bacău, Romania


Full text: croatian pdf 249 Kb

page 448-458

downloads: 361

cite

Full text: english pdf 518 Kb

page 448-458

downloads: 525

cite


Abstract

U radu je provedena šaržna fermentacija mlijeka inokuliranog mliječno-kiselim bakterijama u statičnoj kulturi, te u ultrazvučnoj kupelji provedena uz dodatak hidrotalcita (gline). Ispitan je utjecaj temperature (t=38-43 °C), omjera gline i mlijeka (R=1-7,5 g/L) te ultrazvuka (ν=0 i 35 kHz) na dinamiku procesa. Odabran je matematički model koji opisuje kinetiku fermentacije i procijenjuje parametre prema eksperimentalno dobivenim podacima, a odnos je između eksperimentalnih i simuliranih podataka bio dobar. Stoga je zaključeno da se model može primijeniti za predviđanje dinamike šaržne mliječno-kisele fermentacije prema vrijednostima varijabli dobivenih u ovom eksperimentu. Provedena je statistička analiza pomoću 23 faktorskog plana, da bi se primjenom eksperimentalnog i regresijskog modela utvrdio utjecaj faktora t, R i ν na kinetiku fermentacije.

Keywords

anionski izmjenjivač (glina); fermentacija; mliječna kiselina; maseni prijenos; modeliranje; ultrazvuk

Hrčak ID:

130925

URI

https://hrcak.srce.hr/130925

Publication date:

15.12.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.010 *