Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.52.04.14.3592

In vitro antioksidativna aktivnost natrij-cinkovog i natrij-željezovog klorofilina, izoliranih iz iglica bora

Ruzhen Zhan ; Department of Food Science and Engineering, College of Biological Sciences and Technology, Beij ing Forestry University, Beij ing 100083, PR China
Jian Wu ; Department of Food Science and Engineering, College of Biological Sciences and Technology, Beij ing Forestry University, Beij ing 100083, PR China
Jie Ouyang ; Department of Food Science and Engineering, College of Biological Sciences and Technology, Beij ing Forestry University, Beij ing 100083, PR China


Full text: croatian pdf 250 Kb

page 505-510

downloads: 360

cite

Full text: english pdf 426 Kb

page 505-510

downloads: 664

cite


Abstract

U ovom je radu iz iglica bora izoliran klorofil, a zatim su saponifikacijom, purifikacijom i supstitucijom sintetizirani natrij-cinkov i natrij-željezov klorofilin, te natrij-bakrov klorofilin, koji je kasnije upotrijebljen kao kontrola. Kristalne su strukture dobivenih spojeva potvrđene atomskom apsorpcijskom spektroskopijom, UV-VIS spektroskopijom i metodom HPLC. Njihova je antioksidativna aktivnost procijenjena pomoću četiri biokemijske metode: uklanjanjem 2,2'-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikala, redukcijskom snagom, inhibicijom izbjeljivanja β-karotena i uklanjanjem radikala superoksida, te je uspoređena s aktivnošću askorbinske kiseline. Natrij-cinkov klorofilin je pri manjim dozama imao bolja antioksidativna svojstva od natrij-željezovog i natrij-bakrovog klorofilina, i to u svim testovima. Vrijednosti EC50 klorofilina ispitanih metodom izbjeljivanja β-karotena bile su manje od one askorbinske kiseline (4,0 mg/mL), i to: 0,04 mg/mL za natrij-cinkov klorofilin, 0,38 mg/mL za natrij-željezov klorofilin i 0,90 mg/mL za natrij-bakrov klorofilin. Natrij-cinkov klorofilin učinkovitije je (p<0,05) uklanjao radikale superoksida od askorbinske kiseline. Rezultati mjerenja redukcijske snage također su bili izvrsni: vrijednosti su apsorbancije bile otprilike 1,0 pri koncentraciji od 0,5 mg/mL, što je otprilike pola od one askorbinske kiseline. Pri ispitivanju sposobnosti uklanjanja radikala DPPH svi su klorofilini imali slabiji učinak od askorbinske kiseline. Rezultati potvrđuju bioaktivni potencijal derivata klorofila, te njihovu moguću ulogu u zaštiti ljudskog zdravlja i prevenciji bolesti.

Keywords

natrij-cinkov klorofilin; natrij-željezov klorofilin; natrij-bakrov klorofilin; antioksidativna aktivnost; borove iglice

Hrčak ID:

130944

URI

https://hrcak.srce.hr/130944

Publication date:

15.12.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.172 *