Preliminary communication
https://doi.org/10.17113/ftb.53.01.15.3762
Određivanje trans-resveratrola u pokožici grožđa tijekom sazrijevanja i u vinu pomoću metode HPLC
Elisabeta I. Geana
; National R&D Institute for Cryogenics and Isotopic Technologies – ICIT Rm. Valcea, Valcea, Romania
Oana R. Dinca
; National R&D Institute for Cryogenics and Isotopic Technologies – ICIT Rm. Valcea, Valcea, Romania
Roxana E. Ionete
; National R&D Institute for Cryogenics and Isotopic Technologies – ICIT Rm. Valcea, Valcea, Romania
Victoria Artem
; Research Station for Viticulture and Oenology Murfatlar, Murfatlar, Romania
Violeta C. Niculescu
; National R&D Institute for Cryogenics and Isotopic Technologies – ICIT Rm. Valcea, Valcea, Romania
Abstract
Trans-resveratrol (3,5,4'-trihidroksi-trans-stilben) je prirodni fenol, koji se nalazi u pokožici grožđa i iz nje dospijeva u proizvode od grožđa. U novije se vrijeme ponovno javlja interes za primjenu vina u liječenju različitih zdravstvenih poremećaja. U ovom je radu tjedno praćen udjel trans-resveratrola u pokožici pet sorata crnog grožđa tijekom uzgoja 2012. i 2013. godine. Nakon toga su analizirana i vina proizvedena iz tih sorata. Za određivanje količine trans-resveratrola u ekstraktu pokožice i vinu upotrijebljena je viskodjelotvorna tekućinska kromatografija. Veći je udjel trans-resveratrola pronađen u grožđu i vinu iz 2012. godine, i to zbog povoljnijih klimatskih uvjeta. Najviše je trans-resveratrola bilo u grožđu i vinu sorata Pinot Noir i Feteasca Neagra, a najmanje u onima sorte Cabernet Sauvignon. Zaključeno je da postoji značajna korelacija između količine trans-resveratrola u pokožici grožđa i u vinu, i to kod svih sorata.
Keywords
antioksidacijska aktivnost; grožđe; vino; trans-resveratrol; metoda HPLC
Hrčak ID:
136926
URI
Publication date:
30.3.2015.
Visits: 2.347 *