Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.53.01.15.3740

Učinkovito degumiranje ulja rižinih mekinja pomoću fosfolipaze A1, izolirane iz termofilnog mikroorganizma Thermomyces lanuginosus

Tripti Singhania ; Department of Food Technology, Haldia Institute of Technology, West Bengal, India
Harsh Sinha ; Department of Food Technology, Haldia Institute of Technology, West Bengal, India
Paulomi Das ; Department of Food Technology, Haldia Institute of Technology, West Bengal, India
Amit Kumar Mukherjee ; Department of Food Technology, Haldia Institute of Technology, West Bengal, India


Full text: english pdf 275 Kb

page 91-95

downloads: 917

cite


Abstract

Imobilizacijom fosfolipaze A1 na kalcijevom alginatu uspješno je savladan otpor prijenosu tvari na dodirnoj međufaznoj površini ulja i vode, čime je omogućeno odvajanje produkata reakcije i oslobađanje aktivnog mjesta na enzimu za vezanje sa slobodnom molekulom. Reakcija hidrolize pomoću imobilizirane fosfolipaze A1 iz mikroorganizma Thermomyces lanuginosus bila je brža od one pomoću slobodne fosfolipaze. Stupanj hidrolize fosfolipida pomoću fosfolipaze A1 praćen je u mediju obogaćenom kalcijem te u mediju sa smanjenim udjelom kalcija. Za određivanje stupnja enzimske hidrolize pri standardnim uvjetima pH-vrijednosti, temperature, vremena inkubacije i brzine miješanja praćeni su sljedeći parametri: količina fosfora uklonjenog iz ulja rižinih mekinja te udjel slobodnih masnih kiselina nastalih tijekom reakcije. Imobilizirana fosfolipaza A1 puno je uspješnije uklanjala fosfor u prisutnosti dvovalentnih iona kalcija u otopini u koncentraciji 10 mM. Pomoći slobodnog enzima u udjelu od 0,01 kg po kg ulja uklonjeno je najviše 72,52 % fosfora, dok je ista količina imobilizirane fosfolipaze A1 uklonila 94,12 % fosfora pri istim eksperimentalnim uvjetima (pH=6, temperatura 60 °C i vrijeme inkubacije 1 h). U mediju obogaćenom kalcijem obje su fosfolipaze, i slobodna i imobilizirana, imale veću hidrolitičku aktivnost. Maseni je udjel slobodnih masnih kiselina nastalih aktivnošću slobodnog enzima iznosio 14,9 %%, a onih proizvedenih pomoću imobiliziranog enzima 14,16 %, pri gore navedenim eksperimentalnim uvjetima. Uklanjanjem fosfora ulje je poprimilo svijetliju boju, a jodni broj se smanjio na propisanu vrijednost.

Keywords

fosfolipaza A1; Thermomyces lanuginosus; fosfolipidi; degumiranje; ulje rižinih mekinja; imobilizacija

Hrčak ID:

136929

URI

https://hrcak.srce.hr/136929

Publication date:

30.3.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 2.243 *