Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.53.01.15.3617
Utjecaj dodatka etanola na fermentacijske karakteristike kvasca Saccharomyces cerevisiae imobiliziranog na lisnim rukavcima palme Nypa fruticans
Hoang Phong Nguyen
; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology, Ho Chi Minh City, Vietnam
Hoang Du Le
; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology, Ho Chi Minh City, Vietnam
Van Viet Man Le
orcid.org/0000-0003-3284-207X
; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology, Ho Chi Minh City, Vietnam
Abstract
U radu je ispitana otpornost stanica kvasca Saccharomyces cerevisiae imobiliziranih na lisnim rukavcima palme Nypa fruticans na etanol (u koncentraciji od 0; 23,7; 47,4; 71,0 i 94,7 g/L). Povećanje početne koncentracije etanola s 23,7 na 94,7 g/L usporilo je rast imobiliziranih stanica kvasca 5,2 puta, a smanjilo koncentraciju proizvedenog etanola 4,1 puta. Međutim, u podlozi s početnom koncentracijom etanola od 94,7 g/L, prosječna je stopa rasta imobiliziranih stanica kvasca bila 3,7 puta veća, potrošnja glukoze 2,5 puta veća, a proizvodnja etanola 3,5 puta veća od one slobodnih stanica. Prisutnost je etanola u podlozi smanjila koncentraciju etanola proizvedenog s pomoću stanica kvasca S. cerevisiae, koje su na taj stres reagirale promjenom sastava masnih kiselina u staničnoj membrani. Adsorpcijom se stanica kvasca na lisne rukavce palme Nypa fruticans u podlozi povećao maseni udjel zasićenih masnih kiselina (C16:0 i C18:0) u staničnoj membrani, što je poboljšalo fermentacijske karakteristike imobiliziranog kvasca.
Keywords
Saccharomyces cerevisiae; imobilizirane stanice kvasca; utjecaj dodatka etanola; Nypa fruticans; masne kiseline
Hrčak ID:
136930
URI
Publication date:
30.3.2015.
Visits: 2.125 *