Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.53.01.15.3533
Biološki učinak ekstrakta kupusa (Brassica oleracea var. capitata), dobivenih ekstrakcijom pomoću ultrazvuka
Valéria Dal Prá
; Post-Graduate Program in Pharmaceutical Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, RS, Brazil
Carolina Bolssoni Dolwitsch
; Post-Graduate Program in Pharmaceutical Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, RS, Brazil
Fernanda Oliveira Lima
; Federal University of Fronteira Sul, Cerro Largo, RS, Brazil
Camilo Amaro de Carvalho
; Medical and Nursing Department, Federal University of Viçosa, Viçosa, Brazil
Carine Viana
; Post-Graduate Program in Pharmaceutical Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, RS, Brazil
Paulo Cícero do Nascimento
; Post-Graduate Program in Chemistry, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, RS, Brazil
Marcelo Barcellos da Rosa
orcid.org/0000-0001-5959-0381
; Post-Graduate Program in Pharmaceutical Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, RS, Brazil
Abstract
U ovom je radu ispitan antioksidativni i antimikrobni učinak ekstrakata kupusa (Brassica oleracea var. capitata), dobivenih ekstrakcijom pomoću ultrazvuka. Ekstrakti dobiveni pri najboljim uvjetima ekstrakcije hidrolizirani su različitim postupcima, a zatim je ispitan njihov biološki učinak. Sirovi i hidrolizirani ekstrakti analizirani su pomoću plinskog kromatografa s masenim detektorom. Bogatiji je ekstrakt dobiven primjenom ultrazvuka pri 30 °C i 60 % volumnog udjela otapala. Svi su ekstrakti imali sposobnost uklanjanja radikala DPPH (13,0-80,0 %), superoksidnih (35,2-63,2 %) i peroksilnih radikala (89,3-99,5 %), ali je antioksidativni učinak hidroliziranih ekstrakata bio znatno bolji. Jedino su hidrolizirani ekstrakti kupusa imali antimikrobni učinak. U ovom je radu pokazano da se hidrolizom ekstrakata iz povrća može poboljšati njihov antioksidativni učinak.
Keywords
Brassica oleracea var. capitata; ekstrakcija pomoću ultrazvuka; hidroliza ekstrakata; biološki učinak
Hrčak ID:
136933
URI
Publication date:
30.3.2015.
Visits: 2.334 *