Skip to the main content

Other

Samodostatnost Republike Hrvatske u proizvodnji goveđeg mesa

prof. Ivo Grgić orcid id orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb
Magdalena Zrakić, mag. ing. agr. orcid id orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska 25, Zagreb


Full text: croatian pdf 254 Kb

page 51-56

downloads: 1.151

cite

Full text: english pdf 227 Kb

page 73-77

downloads: 329

cite


Abstract

Tendencije u govedarstvu su jedan od pokazatelja poljoprivrednog razvitka, a meso predstavlja važan dio prehrane značajnog dijela stanovnika zemalja EU. Na razinu potrošnje najveći utjecaj ima dohodak stanovništva, a znatno manje drugi čimbenici kao što su prehrambene navike, religijski, zdravstveni i drugi razlozi. Iako se broj goveda u EU stalno smanjuje, Unija je i dalje jedno od najvećih svjetskih tržišta mesa. I u Hrvatskoj se bilježi smanjenje broja goveda (za oko 3% za razdoblje 2008/2013) ali i potrošnje mesa per capita koja je oko 13 kg. Udjel goveđeg u ukupnoj potrošnji mesa se također smanjuje i danas je na razini od oko 15% ukupne potrošnje.
Republika Hrvatska nije samodostatna kod goveđeg mesa i stupanj samodostatnosti je oko 82%, a meso se najvećim dijelom uvozi iz drugih zemalja Unije. Ipak, velika prilika za domaće poljoprivredne proizvođače su neiskorišteni pašnjaci gorskog dijela Hrvatske pri čemu za tako proizvedeno meso postoji značajna potražnja na izbirljivom europskom tržištu.

Keywords

goveda; goveđe meso; Republika Hrvatska; samodostatnost

Hrčak ID:

138177

URI

https://hrcak.srce.hr/138177

Publication date:

15.1.2015.

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 3.611 *