Skip to the main content

Original scientific paper

KONTAMINACIJA ORAŠASTIH PLODOVA AFLATOKSINIMA U HRVATSKOJ

Matej Šapina ; ZZJZ Osječko baranjske županije, Osijek, Hrvatska
Dinko Puntarić ; Medicinski fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Dunja Vujčić ; KBC Osijek, Osijek, Hrvatska
Eda Puntarić ; Biološki odsjek, PMF, Zagreb, Hrvatska
Ida Puntarić ; Dom zdravlja zagrebačke županije, Zagreb, Hrvatska
Dijana Mayer ; HZJZ, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 95 Kb

page 71-79

downloads: 472

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prisutnost te količinu prisutnih ukupnih aflatoksina u različitim vrstama koštunjičavog voća koje se konzumira na području Republike Hrvatske. Tijekom 2007. godine s hrvatskog je tržišta prikupljeno ukupno 106 uzoraka različitog koštunjičavog voća (badema, lješnjaka, pistacija i oraha). U svim je uzorcima pomoću imunoenzimskog testa (ELISA testa) utvrđena prisutnost te količina prisutnih ukupnih aflatoksina. Istraživanje je pokazalo da su u 91,5% (97/106) analiziranih uzoraka koštunjičavog voća utvrđene razine ukupnih aflatoksina bile unutar, dok su u 8,5% (9/106) analiziranih uzoraka koštunjičavog voća utvrđene razine ukupnih aflatoksina bile iznad, maksimalno dopuštenih vrijednosti u Europskoj Uniji od 4,0 μgkg-1. Sukladno preporukama nutricionista, posljednjih je godina zamijećena povećana konzumacija koštunjičavog voća u svakodnevnoj prehrani opće populacije u Republici Hrvatskoj zbog čega kontinuirano praćenje te nadzor nad prisutnosti aflatoksina u spomenutim namirnicama ima veliko javnozdravstveno značenje.

Keywords

aflatoksini; Hrvatska; kontaminacija hrane; sigurnost hrane; orašasti plodovi; javno zdravstvo

Hrčak ID:

139637

URI

https://hrcak.srce.hr/139637

Publication date:

13.5.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.464 *