Preliminary communication
https://doi.org/10.17113/ftb.53.02.15.3966
Inaktivacija bakterije Listeria monocytogenes u podlozi s agarom i goveđim mesom pomoću UVC zraka
Amir M. Hamidi-Oskouei
; National Centre for Food Manufacturing, Holbeach Campus, University of Lincoln, Holbeach, United Kingdom
Christian James
; Food Refrigeration and Process Engineering Research Centre (FRPERC), Grimsby Institute (GIFHE), Nuns Corner, Grimsby, United Kingdom
Stephen James
; Food Refrigeration and Process Engineering Research Centre (FRPERC), Grimsby Institute (GIFHE), Nuns Corner, Grimsby, United Kingdom
Abstract
Svrha je ovoga rada bila ispitati učinak sastava (udjela mesa) i teksture podloge s agarom i goveđim mesom na inaktivaciju bakterije Listeria monocytogenes pomoću kratkovalnog ultraljubičastog (UVC) zračenja. Podloge su pripremljene s različitim udjelima komadića mesa te s otopinom agara. Podloge s goveđim mesom, selektivne podloge za izolaciju bakterije Listeria monocytogenes (engl. Listeria selective agar, LSA) i kuhani goveđi odresci inokulirani su bakterijom L. monocytogenes i zatim izloženi UVC zračenju. Populacija se L. monocytogenes na LSA podlozi nakon zračenja smanjila ispod granice detekcije. U podlogama s većim udjelom mesa preživio je i veći broj bakterija. Najviše je bakterija preživjelo na kuhanom goveđem odresku. Za bolje shvaćanje utjecaja površinskih nepravilnosti na inaktivaciju bakterija interferometrom su analizirane podloge s goveđim mesom i LSA podloga. U sedam od devet uzoraka nije utvrđena nikakva korelacija između površinskih neravnina i stupnja inaktivacije bakterije UVC zračenjem. U podlogama s većim udjelom mesa inaktivirano je manje stanica bakterija. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da kemijski sastav uzorka ima bitnu ulogu u rezistenciji i preživljavanju patogena, što znači da na površinama sličnih tekstura ali različitog kemijskog sastava inaktivacija UVC zračenjem može imati sasvim različit učinak.
Keywords
Listeria monocytogenes; kratkovalno ultraljubičasto (UVC) zračenje; inaktivacija mikroorganizama; polugotovi proizvod od govedine; analiza površine; netermička dekontaminacija
Hrčak ID:
140239
URI
Publication date:
23.6.2015.
Visits: 1.982 *