Preliminary communication
https://doi.org/10.17113/ftb.53.02.15.3874
Pročišćavanje i karakterizacija fibrinolitičkog enzima iz plijesni Rhizopus microsporus var. tuberosus
Shuli Zhang
; Key Laboratory of Industrial Fermentation Microbiology, College of Biotechnology, Tianjin University of Science and Technology, Ministry of Education, Tianjin , PR China
Yingdong Wang
; Key Laboratory of Industrial Fermentation Microbiology, College of Biotechnology, Tianjin University of Science and Technology, Ministry of Education, Tianjin , PR China
Nan Zhang
; Key Laboratory of Industrial Fermentation Microbiology, College of Biotechnology, Tianjin University of Science and Technology, Ministry of Education, Tianjin , PR China
Zhe Sun
; Key Laboratory of Industrial Fermentation Microbiology, College of Biotechnology, Tianjin University of Science and Technology, Ministry of Education, Tianjin , PR China
Yan Shi
; Key Laboratory of Industrial Fermentation Microbiology, College of Biotechnology, Tianjin University of Science and Technology, Ministry of Education, Tianjin , PR China
Xingnan Cao
; Key Laboratory of Industrial Fermentation Microbiology, College of Biotechnology, Tianjin University of Science and Technology, Ministry of Education, Tianjin , PR China
Haikuan Wang
; Key Laboratory of Industrial Fermentation Microbiology, College of Biotechnology, Tianjin University of Science and Technology, Ministry of Education, Tianjin , PR China
Abstract
U radu je pročišćen i ispitan izvanstanični fibrinolitički enzim iz plijesni Rhizopus microsporus var. tuberosus. Mikroorganizam je izoliran u distileriji iz starter kulture koja se koristi za fermentaciju tradicionalnog kineskog likera i octa pri različitim temperaturama, tzv. daqu. Fibrinolitički je enzim djelomično pročišćen taloženjem pomoću amonijevog sulfata, dijalizom, ionskom kromatografijom na koloni DEAE Sepharose Fast Flow i gel-filtracijskom kromatografijom na koloni Sephadex G-7. Molekularna masa fibrinolitičkog enzima, određena pomoću SDS-PAGE, iznosila je 24,5 kDa. Optimalni uvjeti za aktivnost pročišćenog enzima bili su pH=7,0 i 37 °C. Enzim je bio otporan na inhibiciju tripsinom, stabilan pri 37 °C, te je zadržao 96,1 % aktivnosti nakon 4 sata inkubacije. Fibrinolitička se aktivnost enzima pojačala u prisutnosti iona Na+, Ca2+, Mg2+ i Mn2+, dok su ioni Zn2+ i Cu2+ djelomično inhibirali njegovu aktivnost. Utvrđeno je da enzim izravno razgrađuje fibrin, i aktivira plazminogen, pri čemu nastali plazmin razgrađuje fibrin. Rezultati pokazuju da se pročišćeni enzim može primijeniti u liječenju tromboze, jer ima sposobnost razgradnje krvnih ugrušaka.
Keywords
Rhizopus microsporus var. tuberosus; fibrinolitički enzim; pročišćavanje; karakterizacija
Hrčak ID:
140242
URI
Publication date:
23.6.2015.
Visits: 1.817 *