Preliminary communication
https://doi.org/10.17133/ftb.53.04.15.4001
Sastav hranjivih tvari i antioksidacijska aktivnost kore, plodova i sjemenki oskoruše (Sorbus domestica L.)
Boris Majić
; Department of Biology, Faculty of Science, University of Zagreb, Horvatovac 102a, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivana Šola
; Department of Biology, Faculty of Science, University of Zagreb, Horvatovac 102a, HR-10000 Zagreb, Croatia
Saša Likić
; Department of Biology, Faculty of Science, University of Zagreb, Horvatovac 102a, HR-10000 Zagreb, Croatia
Iva Juranović Cindrić
; Department of Chemistry, Faculty of Science, University of Zagreb, Horvatovac 102a, HR-10000 Zagreb, Croatia
Gordana Rusak
; Department of Biology, Faculty of Science, University of Zagreb, Horvatovac 102a, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Svrha je ovoga rada bila procijeniti prehrambenu vrijednost kore, egzokarpa, mezokarpa i sjemenki oskoruše (Sorbus domestica L.) na osnovi udjela makroelemenata i mikroelemenata, ukupnih fenolnih spojeva, flavonoida i tanina. Rezultati su pokazali da su svi ispitani uzorci oskoruše bogati kalijem. Kora je najbolji izvor kalcija i cinka, a sjemenke magnezija. U usporedbi s korom i sjemenkama, egzokarp i mezokarp sadržavaju znatno manje udjele ovih triju elemenata. Najveći udjel ukupnih fenolnih spojeva i najveća antioksidacijska aktivnost izmjereni su u ekstraktima nezrelog egzokarpa i kore. Dozrijevanje je značajno smanjilo ukupan sadržaj fenola u plodovima, kao i antioksidacijsku aktivnost fenolnih spojeva i tanina izoliranih iz egzokarpa, no ne i onih iz mezokarpa. Najveći udjel ukupnih flavonoida izmjeren je u egzokarpu. Na osnovi dobivenih podataka zaključili smo da bi oskoruša (S. domestica L.), kao dosad nedovoljno iskorištena biljna vrsta, mogla biti važan izvor mineralnih tvari i antioksidacijskih spojeva u ljudskoj prehrani.
Keywords
oskoruša; makro- i mikroelementi; fenolni spojevi; flavonoidi; tanini; antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
150320
URI
Publication date:
28.12.2015.
Visits: 2.619 *