Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.17113/ftb.53.04.15.4159

Usporedba enzimske i ultrazvučne ekstrakcije albumina iz praha kondicioniranih sjemenki bundeve (Cucurbita pepo)

Gia Loi Tu ; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology 268 Ly Thuong Kiet Street, District 10, 70 000 Ho Chi Minh City, Vietnam
Thi Hoang Nga Bui ; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology 268 Ly Thuong Kiet Street, District 10, 70 000 Ho Chi Minh City, Vietnam
Thi Thu Tra Tran ; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology 268 Ly Thuong Kiet Street, District 10, 70 000 Ho Chi Minh City, Vietnam
Nu Minh Nguyet Ton ; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology 268 Ly Thuong Kiet Street, District 10, 70 000 Ho Chi Minh City, Vietnam
Van Viet Man Le orcid id orcid.org/0000-0003-3284-207X ; Department of Food Technology, Ho Chi Minh City University of Technology 268 Ly Thuong Kiet Street, District 10, 70 000 Ho Chi Minh City, Vietnam


Full text: english pdf 342 Kb

page 479-487

downloads: 916

cite


Abstract

U ovom su radu uspoređena dva postupka izolacije albumina, proteina topljivog u vodi, iz praha kondicioniranih sjemenki bundeve (Cucurbita pepo), i to ekstrakcijom pomoću ultrazvuka te pomoću enzima. U usporedbi s konvencionalnom ekstrakcijom, oba su postupka znatno povećala prinos albumina. Ultrazvučna je ekstrakcija bila dva puta brža od enzimske, međutim, najveći je prinos albumina od 16 % dobiven enzimskom ekstrakcijom. Ispitana su funkcionalna svojstva koncentrata albumina dobivenog iz sjemenki bundeve enzimskom, ultrazvučnom i konvencionalnom ekstrakcijom. Enzimska hidroliza nije utjecala na funkcionalna svojstva koncentrata albumina, za razliku od konvencionalne ekstrakcije. Ultrazvučnom su ekstrakcijom poboljšana svojstva zadržavanja vode i ulja te emulgiranja, a neznatno smanjena svojstva pjenjenja te stabilnost pjene i emulzije koncentrata albumina.

Keywords

albumin; Cucurbita pepo; ekstrakcija; funkcionalna svojstva; hidrolaza; ultrazvuk

Hrčak ID:

150333

URI

https://hrcak.srce.hr/150333

Publication date:

28.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 2.612 *