Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.53.04.15.3817
Priprema nanokompozitnih filmova od polietilena niske gustoće i cinkovog oksida za produljenje trajnosti svježih jagoda
Aryou Emamifar
; Department of Food Science and Technology, University of Kurdistan, 66177-15177 Pasdaran Street, Sanandaj, Kurdistan, Iran
Mehri Mohammadizadeh
; Department of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University of Kurdistan, 6616935391, Feiz Abad, Sanandaj, Kurdistan, Iran
Abstract
Jagode imaju vrlo kratak vijek trajanja zbog relativno velikog udjela vlage, pojačane metaboličke aktivnosti i podložnosti truljenju. Antimikrobni nanokompozitni filmovi pripremljeni su umješavanjem različitih masenih udjela nanočestica cinkovog oksida u polietilen niske gustoće te izravnim prešanjem u kalupu. Svježe su jagode pakirane u nanokompozitne filmove i uskladištene na 4 °C. Mikrobiološka stabilnost, udjel askorbinske kiseline i titracijska kiselost jagoda mjereni su na početku skladištenja te nakon 4, 8, 12 i 16 dana. U pakovinama od nanokompozitnog filma s česticama cinkovog oksida bitno je usporen rast mikroorganizama tijekom perioda skladištenja do 16 dana. Povećanjem masenog udjela nanočestica cinkovog oksida na 5 % povećao se i antimikrobni učinak filma. U svim pakovinama s nanočesticama cinkovog oksida broj je stanica mikroorganizama bio dovoljno malen (5 log CFU/g) da ne utječe na održivost jagoda tijekom 16 dana skladištenja. U pakovinama s 3 % nanočestica cinkovog oksida i 10 % polietilena modificiranog s maleinskim anhidridom najmanje se smanjio udjel askorbinske kiseline (za 6,55 mg u 100 g) te titracijska kiselost (za 0,68 %).
Keywords
jagode; nanočestice cinkovog oksida; nanokompozitni film; antimikrobna pakovina
Hrčak ID:
150338
URI
Publication date:
28.12.2015.
Visits: 2.514 *