Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.53.04.15.3817

Priprema nanokompozitnih filmova od polietilena niske gustoće i cinkovog oksida za produljenje trajnosti svježih jagoda

Aryou Emamifar ; Department of Food Science and Technology, University of Kurdistan, 66177-15177 Pasdaran Street, Sanandaj, Kurdistan, Iran
Mehri Mohammadizadeh ; Department of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University of Kurdistan, 6616935391, Feiz Abad, Sanandaj, Kurdistan, Iran


Full text: english pdf 784 Kb

page 488-495

downloads: 752

cite


Abstract

Jagode imaju vrlo kratak vijek trajanja zbog relativno velikog udjela vlage, pojačane metaboličke aktivnosti i podložnosti truljenju. Antimikrobni nanokompozitni filmovi pripremljeni su umješavanjem različitih masenih udjela nanočestica cinkovog oksida u polietilen niske gustoće te izravnim prešanjem u kalupu. Svježe su jagode pakirane u nanokompozitne filmove i uskladištene na 4 °C. Mikrobiološka stabilnost, udjel askorbinske kiseline i titracijska kiselost jagoda mjereni su na početku skladištenja te nakon 4, 8, 12 i 16 dana. U pakovinama od nanokompozitnog filma s česticama cinkovog oksida bitno je usporen rast mikroorganizama tijekom perioda skladištenja do 16 dana. Povećanjem masenog udjela nanočestica cinkovog oksida na 5 % povećao se i antimikrobni učinak filma. U svim pakovinama s nanočesticama cinkovog oksida broj je stanica mikroorganizama bio dovoljno malen (5 log CFU/g) da ne utječe na održivost jagoda tijekom 16 dana skladištenja. U pakovinama s 3 % nanočestica cinkovog oksida i 10 % polietilena modificiranog s maleinskim anhidridom najmanje se smanjio udjel askorbinske kiseline (za 6,55 mg u 100 g) te titracijska kiselost (za 0,68 %).

Keywords

jagode; nanočestice cinkovog oksida; nanokompozitni film; antimikrobna pakovina

Hrčak ID:

150338

URI

https://hrcak.srce.hr/150338

Publication date:

28.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.849 *