Skip to the main content

Original scientific paper

PREHRAMBENE NAVIKE STUDENATA SVEUČILIŠTA U MOSTARU

Marija Banožić orcid id orcid.org/0000-0001-6927-4964 ; University of Mostar, Faculty of Agronomy and Food Technology, Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Anamarija Ljubić orcid id orcid.org/0000-0002-0386-9225 ; University of Mostar, Faculty of Agronomy and Food Technology, Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Marija Pehar ; University of Mostar, Faculty of Agronomy and Food Technology, Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Jozo Ištuk ; University of Mostar, Faculty of Agronomy and Food Technology, Biskupa Čule bb, 88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Daniela Čačić Kenjerić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 552 Kb

page 105-112

downloads: 1.360

cite

Full text: croatian pdf 552 Kb

page 105-112

downloads: 1.006

cite


Abstract

Uvod i cilj: Prehrambene navike se stječu u ranom stadiju života. Upravo tijekom razdoblja studiranja mladi ljudi najčešće se po prvi put suočavaju sa samostalnošću i kreiraju vlastite životne, pa tako i prehrambene navike. Iz tog razloga cilj rada bio je ispitati prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru, te utvrditi u kojoj se mjeri one podudaraju s preporučenim smjernicama za pravilnu prehranu.
Metode: Ispitivanje je provedeno primjenom anonimnog, jednokratnog upitnika, sa pitanjima zatvorenog tipa, koji je obuhvatio podatke o spolu, učestalosti dnevnih obroka i doručka, zatim o količini i vrsti unesene tekućine, konzumaciji grickalica i različitih vrsta hrane na tjednoj bazi, te korištenju dodataka prehrani.
Rezultati: Prikupljeni podaci su izraženi na cjelokupnu ispitivanu populaciju, te na podskupine kreirane obzirom na spol. U usporedbi s preporučenim dnevnim porcijama različitih vrsta hrane konzumacija voća i povrća je poprilično mala, kao i konzumacija ribe. Dobiveni podaci o prehrambenim navikama ukazuju na male razlike među spolovima.
Zaključak: Istraživanje na temu prehrambenih navika studenata bilježi odstupanja od preporuka za zdrav životni stil, te je poželjno organizirati različite radionice i predavanja na temu pravilne prehrane, kako bi se studenti educirali o pravilnoj prehrani sukladnoj njihovim potrebama.

Keywords

prehrambene navike; studenti; prehrana

Hrčak ID:

152218

URI

https://hrcak.srce.hr/152218

Publication date:

31.12.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 4.791 *