Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.54.02.16.4220

Kakvoća i sastav vina sorte airen, proizvedenih fermentacijom s pomoću sekvencijalne kulture kvasaca Lachancea thermotolerans i Saccharomyces cerevisiae

Ángel Benito ; Department of Chemistry and Food Technology, Polytechnic University of Madrid, Ciudad Universitaria S/N, ES-28040 Madrid, Spain
Fernando Calderón ; Department of Chemistry and Food Technology, Polytechnic University of Madrid, Ciudad Universitaria S/N, ES-28040 Madrid, Spain
Felipe Palomero ; Department of Chemistry and Food Technology, Polytechnic University of Madrid, Ciudad Universitaria S/N, ES-28040 Madrid, Spain
Santiago Benito ; Department of Chemistry and Food Technology, Polytechnic University of Madrid, Ciudad Universitaria S/N, ES-28040 Madrid, Spain


Full text: english pdf 466 Kb

page 135-144

downloads: 492

cite


Abstract

U radu je ispitan utjecaj dodatka kulture kvasca Lachancea thermotolerans tijekom fermentacije na kiselost mošta dobivenog od bijelog grožđa sorte airen, koje se uzgaja na jugu Španjolske. U tu je svrhu provedena fermentacija mošta s pomoću mješovite kulture kvasaca Lachancea thermotolerans i Saccharomyces cerevisiae, a dobivena su vina uspoređena s onima proizvedenim fermentacijom s monokulturom S. cerevisiae. Rezultati pokazuju da se vina bitno razlikuju prema sljedećim značajkama: kiselost, kinetika rasta populacije, koncentracija aminokiselina, hlapljivih i nehlapljivih sastojaka te senzorska svojstva. Kakvoća vina sorte airen povećala se uglavnom zbog zakiseljavanja vina uslijed aktivnosti kvasca L. thermotolerans, pri čemu je došlo do porasta koncentracije mliječne kiseline od 3,18 g/L i smanjenja pH-vrijednosti za 0,22, u usporedbi s kontrolnim uzorkom, dobivenim fermentacijom s pomoću kvasca S. cerevisiae.

Keywords

airen vina; Lachancea thermotolerans i Saccharomyces cerevisiae; L-mliječna i piruvična kiselina; glicerol i etanol; aminokiseline i biogeni amini; mješovita kultura

Hrčak ID:

160330

URI

https://hrcak.srce.hr/160330

Publication date:

24.6.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.652 *