Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.54.02.16.4208

Polifenolni sastav, antioksidacijski kapacitet i in vitro citotoksični učinak voćnih vina

Ana Ljevar ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Natka Ćurko orcid id orcid.org/0000-0003-0514-9077 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Marina Tomašević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Kristina Radošević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Višnja Gaurina Srček ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Karin Kovačević Ganić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 484 Kb

page 145-155

downloads: 730

cite


Abstract

Voćna vina sadržavaju brojne polifenolne spojeve različitog biološkog učinka, no u usporedbi s vinom proizvedenim od grožđa, njihov sastav i pozitivan učinak na ljudsko zdravlje znatno su manje istraženi. Stoga je svrha ovoga rada bila odrediti polifenolni sastav i biološki učinak različitih komercijalno dostupnih hrvatskih vina od kupine, višnje, maline, crnog ribiza, jagode i jabuke. Ovim istraživanjem je po prvi put provedena sveobuhvatna analiza hrvatskih voćnih vina. Polifenolni sastav voćnih vina određen je spektrofotometrijski i primjenom HPLC-PDA/MS analiza. Antioksidacijski kapacitet voćnih vina određen je metodama ABTS i FRAP, dok je njihov biološki učinak određen in vitro ispitivanjem citotoksičnog učinka na humane stanične linije karcinoma dojke (MCF-7), debelog crijeva (CaCo-2) i vrata maternice (HeLa). Najveći je udjel ukupnih polifenolnih spojeva pronađen u voćnim vinima od kupine, višnje i crnog ribiza, a posljednja su dva tipa vina također imala i najveći udjel ukupnih antocijana. Pojedinačna analiza polifenolnih spojeva pokazala je da svaki tip vina ima specifičan sastav, naročito antocijana. Vina od kupine, višnje, maline i crnog ribiza imala su bitno veći antioksidacijski kapacitet od vina od jagode i jabuke. Voćna vina inhibirala su rast tumorskih stanica in vitro, ovisno o volumnom omjeru vina i uzgojne podloge. Također je zapažena različita osjetljivost upotrijebljenih staničnih linija na djelovanje vina. Najizraženiji citotoksični učinak na tumorske stanične linije imala su vina od kupine, višnje, maline i crnog ribiza u volumnom omjeru od 10 i 20 %. Vina su imala izraženiji inhibicijski učinak na rast stanica HeLa i MCF-7 nego na CaCo-2.

Keywords

voćna vina; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; citotoksičnost; spektrofotometrija; HPLC-PDA/MS

Hrčak ID:

160332

URI

https://hrcak.srce.hr/160332

Publication date:

24.6.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 2.295 *