Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.54.02.16.4063
Uloga izomera α-, γ- i δ-tokoferola u bifaznoj kinetici uklanjanja DPPH radikala iz uzoraka bučinog ulja i uljnih mješavina
Dalibor Broznić
orcid.org/0000-0003-3935-5338
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Gordana Čanadi Jurešić
orcid.org/0000-0003-0128-4634
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Čedomila Milin
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Abstract
U ovom su radu ispitani antioksidacijska aktivnost i kinetika uklanjanja DPPH radikala iz bučinih ulja ili uljnih mješavina (iz hladno-prešanog, zatim ulja dobivenog prešanjem prženih bučinih sjemenki i salatnog ulja), proizvedenih na području Sjeverne Hrvatske. Osim toga, ispitan je utjecaj različitih izomera vitamina E (α-, γ- i δ-tokoferola) na brzinu reakcije tijekom različitih stupnjeva nestanka DPPH radikala iz tih ulja. Postupak uklanjanja radikala odvija se u dva stupnja: u prvom stupnju se tijekom početnih 11 minuta reakcija odvija brzo, nakon čega slijedi sporiji, drugi stupanj. Za opisivanje kinetike nestanka radikala upotrijebljeno je šest monofaznih i bifaznih matematičkih modela. Iz dobivenih se rezultata može zaključiti da γ- i δ-izomeri tokoferola sudjeluju u prvom stupnju, dok je α-tokoferol uključen u drugi stupanj procesa uklanjanja radikala. Osim toga, utvrđeno je da α-tokoferol ima 30 puta veću antioksidacijsku aktivnost od γ- i δ-izomera. Rezultati pokazuju da je bifazna kinetika nestanka DPPH radikala posljedica niza složenih reakcija koje se odvijaju različitim mehanizmima, a u kojima sudjeluju izomeri tokoferola.
Keywords
kinetika razgradnje DPPH radikala; matematičko modeliranje; ulje; tokoferoli
Hrčak ID:
160362
URI
Publication date:
24.6.2016.
Visits: 1.774 *