Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.54.02.16.4063

Uloga izomera α-, γ- i δ-tokoferola u bifaznoj kinetici uklanjanja DPPH radikala iz uzoraka bučinog ulja i uljnih mješavina

Dalibor Broznić orcid id orcid.org/0000-0003-3935-5338 ; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Gordana Čanadi Jurešić orcid id orcid.org/0000-0003-0128-4634 ; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Čedomila Milin ; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia


Full text: english pdf 310 Kb

page 200-210

downloads: 466

cite


Abstract

U ovom su radu ispitani antioksidacijska aktivnost i kinetika uklanjanja DPPH radikala iz bučinih ulja ili uljnih mješavina (iz hladno-prešanog, zatim ulja dobivenog prešanjem prženih bučinih sjemenki i salatnog ulja), proizvedenih na području Sjeverne Hrvatske. Osim toga, ispitan je utjecaj različitih izomera vitamina E (α-, γ- i δ-tokoferola) na brzinu reakcije tijekom različitih stupnjeva nestanka DPPH radikala iz tih ulja. Postupak uklanjanja radikala odvija se u dva stupnja: u prvom stupnju se tijekom početnih 11 minuta reakcija odvija brzo, nakon čega slijedi sporiji, drugi stupanj. Za opisivanje kinetike nestanka radikala upotrijebljeno je šest monofaznih i bifaznih matematičkih modela. Iz dobivenih se rezultata može zaključiti da γ- i δ-izomeri tokoferola sudjeluju u prvom stupnju, dok je α-tokoferol uključen u drugi stupanj procesa uklanjanja radikala. Osim toga, utvrđeno je da α-tokoferol ima 30 puta veću antioksidacijsku aktivnost od γ- i δ-izomera. Rezultati pokazuju da je bifazna kinetika nestanka DPPH radikala posljedica niza složenih reakcija koje se odvijaju različitim mehanizmima, a u kojima sudjeluju izomeri tokoferola.

Keywords

kinetika razgradnje DPPH radikala; matematičko modeliranje; ulje; tokoferoli

Hrčak ID:

160362

URI

https://hrcak.srce.hr/160362

Publication date:

24.6.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.774 *