Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.54.02.16.4095
Spektroskopsko određivanje udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog učinka bobičastog voća u bliskom infracrvenom području
Jasenka Gajdoš Kljusurić
orcid.org/0000-0001-6657-7337
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Kiril Mihalev
; University of Food Technologies, Department of Food Preservation and Refrigeration Technology, Plovdiv, Bulgaria
Ivana Bečić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivana Polović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mariya Georgieva
; University of Food Technologies, Department of Food Preservation and Refrigeration Technology, Plovdiv, Bulgaria
Senka Djaković
orcid.org/0000-0002-6322-1770
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Želimir Kurtanjek
orcid.org/0000-0001-5453-6255
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
U ovom je radu ispitana mogućnost primjene spektroskopije u bliskom infracrvenom području, kao brze i ekološki prihvatljive metode vrednovanja i predviđanja ukupnog udjela fenola i antioksidacijskog učinka ekstrakata bobičastog voća. Antioksidacijska aktivnost ekstrakata ispitana je pomoću sljedećih parametara: sposobnosti uklanjanja 2,2-difenil-1 pikrilhidrazil radikala, inhibicijskog vremena oscilirajuće Briggs-Rauscher reakcije i relativnog antioksidacijskog kapaciteta. Analizirani su uzorci bobičastog voća porijeklom iz Hrvatske (kupine, divlje borovnice, maline, crveni ribizl i jagode) i Bugarske (divlje borovnice, maline i jagode). Za razlikovanje i vrednovanje svojstava ispitanih ekstrakata bobičastog voća korišteni su alati multivarijantne statističke analize, i to: analiza glavnih komponenata i metoda parcijalnih najmanjih kvadrata. Analizom varijance i glavnih komponenata utvrđeno je da porijeklo i svježina ne utječu na ispitana svojstva uzoraka voća. Metodom parcijalnih najmanjih kvadrata ispitan je odnos spektara snimljenih u bliskom infracrvenom području i ukupnog udjela fenola te antioksidacijske aktivnosti ekstrakata. Primjenjivost modela određena je pomoću koeficijenta determinacije, čije su vrijednosti bile veće od 0,84, i omjera standardne devijacije eksperimentalnih podataka i standardne pogreške predviđanja, koji je iznosio od 1,8 do 3,1, što potvrđuje da je model prikladan za opisivanje ispitanih značajki bobičastog voća.
Keywords
bobičasto voće; antioksidacijski učinak; spektroskopija u bliskom infracrvenom području; metoda parcijalnih najmanjih kvadrata; udjel ukupnih fenola
Hrčak ID:
160378
URI
Publication date:
24.6.2016.
Visits: 2.977 *