Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.54.02.16.4095

Spektroskopsko određivanje udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog učinka bobičastog voća u bliskom infracrvenom području

Jasenka Gajdoš Kljusurić orcid id orcid.org/0000-0001-6657-7337 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Kiril Mihalev ; University of Food Technologies, Department of Food Preservation and Refrigeration Technology, Plovdiv, Bulgaria
Ivana Bečić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivana Polović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mariya Georgieva ; University of Food Technologies, Department of Food Preservation and Refrigeration Technology, Plovdiv, Bulgaria
Senka Djaković orcid id orcid.org/0000-0002-6322-1770 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Želimir Kurtanjek orcid id orcid.org/0000-0001-5453-6255 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 399 Kb

page 236-242

downloads: 706

cite


Abstract

U ovom je radu ispitana mogućnost primjene spektroskopije u bliskom infracrvenom području, kao brze i ekološki prihvatljive metode vrednovanja i predviđanja ukupnog udjela fenola i antioksidacijskog učinka ekstrakata bobičastog voća. Antioksidacijska aktivnost ekstrakata ispitana je pomoću sljedećih parametara: sposobnosti uklanjanja 2,2-difenil-1 pikrilhidrazil radikala, inhibicijskog vremena oscilirajuće Briggs-Rauscher reakcije i relativnog antioksidacijskog kapaciteta. Analizirani su uzorci bobičastog voća porijeklom iz Hrvatske (kupine, divlje borovnice, maline, crveni ribizl i jagode) i Bugarske (divlje borovnice, maline i jagode). Za razlikovanje i vrednovanje svojstava ispitanih ekstrakata bobičastog voća korišteni su alati multivarijantne statističke analize, i to: analiza glavnih komponenata i metoda parcijalnih najmanjih kvadrata. Analizom varijance i glavnih komponenata utvrđeno je da porijeklo i svježina ne utječu na ispitana svojstva uzoraka voća. Metodom parcijalnih najmanjih kvadrata ispitan je odnos spektara snimljenih u bliskom infracrvenom području i ukupnog udjela fenola te antioksidacijske aktivnosti ekstrakata. Primjenjivost modela određena je pomoću koeficijenta determinacije, čije su vrijednosti bile veće od 0,84, i omjera standardne devijacije eksperimentalnih podataka i standardne pogreške predviđanja, koji je iznosio od 1,8 do 3,1, što potvrđuje da je model prikladan za opisivanje ispitanih značajki bobičastog voća.

Keywords

bobičasto voće; antioksidacijski učinak; spektroskopija u bliskom infracrvenom području; metoda parcijalnih najmanjih kvadrata; udjel ukupnih fenola

Hrčak ID:

160378

URI

https://hrcak.srce.hr/160378

Publication date:

24.6.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 2.977 *