Skip to the main content

Original scientific paper

PRIMJENA POGAČE SJEMENKI BUNDEVE U HRANIDBI JANJADI U EKOLOŠKOM UZGOJU

Zvonko Antunović ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Vinko Sičaja ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Zvonimir Stainer ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Željka Klir ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet Osijek, K. P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska
Ivica Matanić ; Alltech-Biotehnologija, J. Lončara 3, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 56 Kb

page 3-9

downloads: 307

cite


Abstract

Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi mogućnost primjene pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju. Istraživanje je provedeno na ekološkom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Osječko-baranjskoj županiji s 36 janjadi pasmine Merinolandschaf u dobi od 70 dana. Janjad je hranjena krmnim smjesama gdje je u pokusnim skupinama djelomično smanjen udio sojine sačme i dodana pogača sjemenki bundeve u pokusnoj skupini I 10%, a u pokusnoj skupini II 15%. Janjad je sijeno i vodu konzumirala po volji. Pokus je trajao 30 dana. Držanje i hranidba janjadi bili su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda. Vaganje i uzimanje tjelesnih mjera te indeksa tjelesne kondicije janjadi provedeno je na početku i na kraju istraživanja. Uzimanje tjelesnih mjera (visina grebena, dužina trupa, opseg prsa, opseg cjevanice, dužina trupa, širina prsa, dubina prsa, dužina i opseg buta) provedeno je lydtinovim štapom i stočnom vrpcom. Nakon toga, izračunati su prosječni dnevni prirasti janjadi te indeksi tjelesne razvijenosti (anamorfoznosti, tjelesnih proporcija, tjelesne kompaktnosti, mišićavosti i tjelesne kondicije). Na temelju dobivenih rezultata istraživanja može se zaključiti da je opravdana primjena pogače sjemenki bundeve u hranidbi janjadi u ekološkom uzgoju s obzirom na utvrđene odlike rasta i tjelesne razvijenosti u janjadi koja je konzumirala smjesu s dodatkom pogače sjemenki bundeve. Daljnja istraživanja potrebno je proširiti i na utvrđivanje metaboličkih promjena u organizmu i masnokiselinskog sastava mesa janjadi.

Keywords

pogača sjemenki bundeve; janjad; ekološki uzgoj; proizvodna svojstva

Hrčak ID:

160785

URI

https://hrcak.srce.hr/160785

Publication date:

23.6.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.288 *